Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Αυτή είναι η απόφαση-«ράπισμα» του ΣτΕ στον Νόμο Παππά!


Με την ανακοίνωση της απόφασης και του σκεπτικού κλείνει ο κύκλος της υπόθεσης των αδειών και της συνταγματικότητάς του με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανακοινώνει και επισήμως πως ο νόμος Παππά για τα κανάλια είναι αντισυνταγματικός.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην πρώτη σημερινή συνεδρίασή της για το 2017 δημοσίευσε επί έδρας τις αποφάσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αποφάσεις οι οποίες αποτελούν «κόλαφο» για την κυβέρνηση και ειδικά προσωπικά για τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου ανέφερε επί έδρας ότι «η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015) με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αντίκειται στο Σύνταγμα».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε ότι «λόγω της αντισυνταγματικότητας ακυρώνεται η απόφαση του τότε υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον  ακυρώνεται η απόφαση του γενικού γραμματέα  Ενημέρωσης  περί σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια  του επίμαχου διαγωνισμού χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών».

«Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου οδήγησε σε κατεδάφιση τον νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και σε πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς οι άδειες που δόθηκαν δεν έχουν πλέον καμία ισχύ ενώ δεν έκλεισαν μετά την έκδοση της τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν είχαν ανακηρυχθεί υπερθεματιστές ή δεν έλαβαν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται, πως η απόφαση που είχε κριθεί ως εξαιρετικά σημαντική, ελήφθη με πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών, 14 ετάχθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου ενώ 11 ψήφισαν το αντίθετο.

Αναλυτικά η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».






0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *