Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ρέγκλινγκ: Ανοικτό το ζήτημα των χρόνων για πλεόνασμα 3,5%


Δουλεύουμε σκληρά για να μείνει το ΔΝΤ. Ανοικτό για πόσα χρόνια θα πρέπει να βγαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Νέο μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει ο επικεφαλής του ESM τόσο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσο και τα για τα χρόνια που θα πρέπει να επιτυγχάνεται το πλεόνασμα του 3,5%. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι επιπλέον μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί και μόνο αν χρειάζεται.

Στο χρέος αλλά και στην παραμονή του ΔΝΤ χωρίς να τεθεί το θέμα της ελάφρυνσης έχει αναφερθεί και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

Οι διαφωνίες ΔΝΤ-ΕΕ

Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής του ESM. Οπως επισημαίνει υπάρχουν διαφωνίες σε δυο σημεία: το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο αναφορικά με την ανάπτυξη. «Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Ελπίζω πως έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκόλυνε την Ελλάδα.

Η δεύτερη πηγή διαφωνίας είναι πως το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. Στην Ευρώπη νομίζουμε πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο. Νομίζουμε πως αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της υπάρχουσας αβεβαιότητα. Όμως φέρνουμε τις θέσεις μας πιο κοντά και με τα τελευταία στοιχεία από την Αθήνα θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας».

«Όμως γεφυρώνουμε τις αποστάσεις και με τα τελευταία δεδομένα από την Αθήνα θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας» προσθέτει επαναλαμβάνοντας ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να είναι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ». Υπενθυμίζει, δε, ότι «αρκετά κοινοβούλια στην Ευρώπη ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ήταν παρών».

Ο Τσίπρας υπέγραψε για τα πρωτογενή πλεονάσματα


Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούνται από την Αθήνα. «Αυτό το υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη είναι αρκετά για την Ελλάδα να πετύχει το στόχο αυτό το 2018. Το ΔΝΤ ωστόσο διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη αμφισβητώντας το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό». 



thetoc.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *