Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Πρόοδος με... μέτρα 3,6 δισ. στην συνάντηση των Βρυξελλών


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 στις Βρυξέλλες η κρίσιμη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους αξιωματούχους των θεσμών προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα της Β’ αξιολόγησης και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Στο τραπέζι βρέθηκε η πρόταση των δανειστών για νομοθέτηση αμέσως μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ως το απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Αθήνα να νομοθετήσει αμέσως νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι την συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή θέση έναντι της Ελλάδας. Όπως τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, "υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες", και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης που γίνει σήμερα με τους Έλληνες αξιωματούχους είναι ακόμη ασαφές, όπως ασαφές παραμένει ακόμη και το εάν η Αθήνα θα δεχθεί τις προτάσεις. «Θα δούμε τι θα βγει από αυτή (τη συνάντηση)», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μέτρα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018 και μέτρα άλλου 1,8 δισ. ευρώ για μετά το 2018, με επίκεντρο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τις μειώσεις συντάξεων. Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ο προϋπολογισμός, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ανέφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πληροφορία για πρόταση με μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ είχε μεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης και το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κοινή πρόταση των Θεσμών μπορεί να υπάρχουν και αντισταθμιστικά μέτρα ανάπτυξης, για την περίπτωση που η Αθήνα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Βασικό είναι ότι καθόμαστε ξανά στο ίδιο τραπέζι και συζητούμε.

«Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου» είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος πάντως χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» τη συνάντηση.

«Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών» ανέφερε και υπογράμμισε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας για το 2016 και τα αναμενόμενα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη συμφωνία».

Στην συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μηνύματα Ντάισελμπλουμ πριν τη συνάντηση

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε νέο μήνυμα στην ελληνική πλευρά τονίζοντας: «Αν σήμερα δεν έρθουμε σε συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι χρειάζεται επιπλέον. Μερικοί λένε ότι το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο και θέλουν ένα μεγάλο μαξιλάρι (πακέτο) ασφαλείας. Και άλλοι λένε ότι δεν είναι απαραίτητο. Αυτή η συζήτηση που θα έχουμε το απόγευμα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος έδειξε πως το ζήτημα των πλεονασμάτων έχει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση. «Θα μιλήσουμε για τα θέματα που είναι το τραπέζι, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό σύστημα, φορολογικό σύστημα, τον προϋπολογισμό. Πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πλεόνασμα, αν μπορεί να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο τι θα συμβεί τότε με το χρέος» , τόνισε και προσέθεσε πως «θα υπάρξουν διάφορες προτάσεις και στη συνέχεια θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία συμφωνία»

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καθησύχασε λέγοντας πως οι πρώτες μεγάλες πληρωμές χρέους της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι. «Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διορία, δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης», ανέφερε.


«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε από τη μεριά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος. 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *