Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Το πρωτοσέλιδο και ο Ελληνας ασθενής…



Να είσαι καρκινοπαθής, να κινδυνεύει η ζωή σου γιατί περιμένεις μέχρι και έξι μήνες για μια ακτινοθεραπεία στο δημόσιο νοσοκομείο και να διαβάζεις τον πηχυαίο τίτλο στο Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του κόμματος: «Για πρώτη φορά με πλεονάσματα τα δημόσια νοσοκομεία. Βρήκαν γιατρικό για τα χρέη»! Φαντάζομαι τη χαρά του ασθενή, θα είναι πρωτόγνωρη!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα νοσοκομεία έκλεισαν με πλεόνασμα το 2016 και ότι το μυστικό ήταν η πολιτική βούληση να σταματήσει το πάρτι με τις προμήθειες και τις εργολαβίες και να εκμεταλλευτούν τα δημόσια νοσοκομεία τις εσωτερικές τους δυνατότητες. Ποιός θα διαφωνήσει πως έπρεπε να σταματήσει αυτό το πάρτι; (αν σταμάτησε). Το μυστικό για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι αβοήθητοι λόγω των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία, θα το βρούν κάποτε;

Ένα μήνα πριν, ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο για την κατάσταση στα Ελληνικά νοσοκομεία, το οποίο όσο και αν επιχειρήθηκε να διαψευσθεί από την κυβέρνηση, αποτύπωνε την αλήθεια. Στο άρθρο γινόταν λόγο για αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και είχε τον τίτλο ότι στη χώρα μας πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν.

Τι συμβαίνει στα Ελληνικά νοσοκομεία το γνωρίζουν καλύτερα όσοι είχαν την ατυχία να επισκεφτούν κάποιο από αυτά. Τι συμβαίνει το καταγράφουν και όλες οι έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτά που συμβαίνουν αποτελούν την κορύφωση μιας τραγωδίας που άρχισε λίγα χρόνια πριν και ολοκληρώνεται (;) τώρα. Τα αίτια πολλά και μακάρι ένα από αυτά (τα όργια με τις προμήθειες για παράδειγμα), να περιοριστεί. Ωστόσο, ακούγεται ειρωνικός ο πανηγυρισμός επειδή τα νοσοκομεία έβγαλαν πλεόνασμα.


Γιατί – με ορολογία και λεξιλόγιο παλαιότερου ΣΥΡΙΖΑ – πρόκειται για ένα πλεόνασμα ντροπής. Αν οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρνουν ακόμα και τα αναλώσιμα από το σπίτι τους τότε ναι, είναι εφικτό να υπάρχει πλεόνασμα και μάλιστα μεγάλο. Το 2017 ενδεχομένως και μεγαλύτερο. Ενδιάμεσα ωστόσο, ανθρώπινες ζωές θα έχουν κινδυνεύσει ή θα χαθούν γιατί περίμεναν μήνες στις λίστες αναμονής προκειμένου να κάνουν τις θεραπείες τους…  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *