Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι μολυσμένοι…


Του Γιάννη Παντελάκη

Σημασία στην πολιτική έχει πάντα ο χρόνος που συμβαίνει κάτι και οι προθέσεις αυτού που το προκαλεί. Ο Φίλης καθυστέρησε να μιλήσει και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έλεγε τα ίδια αν ήταν υπουργός. Παρόλα αυτά, η ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και οι 949 λέξεις που χρησιμοποίησε σ' αυτήν ήταν αρκετές για να αποδομήσουν ολόκληρο το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και ν' απομείνει ένα άδειο κουφάρι.

Ο Φίλης, δεν είπε τίποτα σοφίες, ούτε καν κάτι που δεν γνωρίζαμε. Στα αυτονόητα αναφέρθηκε σχολιάζοντας την έως τώρα πορεία του κόμματός του. Αυτά τα οποία αρνούνται να δεχτούν τα υπόλοιπα στελέχη αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ακύρωση όλων των επιχειρημάτων που επικαλούνται ως αιτιολογική βάση για παραμονή στην εξουσία. Αν ακυρωθεί αυτή η βάση, τότε η πραγματικότητα θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Θα μας δείξει ξεκάθαρα πως παραμένουν στην εξουσία για τα οφέλη της. Και μόνο γι' αυτά.

Με αυτές τις 949 λέξεις ο Φίλης είπε σε γενικές γραμμές πως α) η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δεν ισχύει, έχει πλέον ξεπεραστεί β) το εμείς και οι άλλοι τελείωσε, όπως τελείωσε το δόγμα εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι γ) χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, αλλά η επόμενη ημέρα έχει έρθει ήδη δ) η κυβερνητική συνεργασία με τον Καμμένο δεν έχει βάση πολιτικής νομιμοποίησης.

Αν το σκεφτεί κάποιος σε αυτούς τους τέσσερις άξονες στηρίχτηκε ολόκληρο το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και με το οποίο κατάφερε να κερδίσει μια ιδιαίτερα μεγάλη κοινωνική στήριξη που τον έφερε στην εξουσία. Το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο κυριάρχησε τα χρόνια εκείνα, ο διαχωρισμός «εμείς και οι άλλοι» αποτελούσε τον βασικό αντιπολιτευτικό και διχαστικό λόγο και οι συνεργασίες με τους… αμόλυντους έστω και αν ήταν λαϊκιστές και ακροδεξιοί αποτελούσε την επιδίωξή του. Κανένας στρατηγικός σχεδιασμός, καμία προετοιμασία εν όψει ανάληψης της εξουσίας. Απλά συνθήματα και… ισχυρά asset επιπέδου Βαρουφάκη. Με αυτά την κέρδισε, με αυτά και άλλα τεχνάσματα επιχειρεί να παραμείνει πάση θυσία σ' αυτήν.


Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτό. Η απώλεια όλων εκείνων των επιχειρημάτων που τον οδήγησαν ως εδώ και η δυσκολία αναζήτησης καινούργιων. Ο χρόνος είναι πιεστικός και ο βασιλιάς γυμνός. Η αναζήτηση νέων εχθρών με τους οποίους θα κάνει ορατές τις διαφορές του είναι δύσκολη υπόθεση, είναι πια κι αυτός σαν τους άλλους, «μολυσμένος»… 


liberal.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *