Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η απογοήτευση των Ελληνων Τραμπιστών…



Δεν έχουν περάσει ούτε είκοσι ημέρες από την ορκωμοσία Τραμπ και οι Ελληνες φίλοι του πρέπει να νοιώθουν βαθειά απογοήτευση. Αυτοί που τον είχαν πιστέψει, που έβλεπαν την επιρροή που θα έχουν σ' αυτόν οι Ελληνικής καταγωγής συνεργάτες του, αυτοί που θεώρησαν πως ο Τραμπ αποτελεί μια καλή εναλλακτική στους «Γερμανούς τοκογλύφους».  Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά για τη χώρα. Τίποτα δεν μας δείχνει ότι με τον Τραμπ τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα, το αντίθετο.

Παρότι είναι νωρίς για μια ξεκάθαρη εκτίμηση της συνολικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος απέναντι στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποιες σοβαρές πρώτες ενδείξεις, ότι δεν έχουμε λόγους αισιοδοξίας. Ούτε για την οικονομία, ούτε για τα εθνικά θέματα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει αλλαγή της πολιτικής του ΔΝΤ για παράδειγμα, δεν υπάρχει επίσης καμιά σοβαρή ένδειξη ότι με την νέα Αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλέστεροι σε σχέση με την επιθετική γείτονα.

Ο προτεινόμενος για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τεντ Μάλοχ, με συνεντεύξεις του τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η εκτίμησή του ήταν πως αυτό θα συμβεί σ' έναν το πολύ ενάμιση χρόνο. Παρότι διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό δεν το έχει συζητήσει με κάποιους παράγοντες από το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ή Οικονομικών, επικαλέστηκε μια παλαιότερη αναφορά του Τραμπ που έλεγε ότι οι Ελληνες χάνουν τον χρόνο τους στην Ευρωζώνη.

Στη δήλωση αυτή, ας προσθέσουμε μια ακόμα ενδεικτική παλαιότερη δήλωση του Τραμπ για την Ελλάδα και την οικονομική της πορεία: «μείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα.Η ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση».

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, πολλές φορές στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα και ότι ήταν λάθος της ότι έμεινε στο ευρώ «Έπρεπε να γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα», έχει πει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η απόσταση προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, είναι συνήθως μεγάλη, ακόμα και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει και ένα επιπλέον δεδομένο. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, εξανεμίστηκε η ελπίδα ότι με τον νέο πρόεδρο θα άλλαζε η στάση του. Ήταν ακριβώς ίδια με εκείνη του πρόσφατου παρελθόντος.

Και στα Ελληνοτουρκικά όμως, δεν έχουμε σοβαρούς λόγους για να αισιοδοξούμε. Για μια ευνοϊκότερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας, δηλαδή. Από τις πρώτες ημέρες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε σαφές πως επιθυμεί η Τουρκία ν' αποτελέσει έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο για τη χώρα του. Και αυτό άλλωστε δημοσιοποιήθηκε –και από τις ΗΠΑ-μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τραμπ με τον Ερντογάν.

Αναμφισβήτητα, είναι νωρίς ακόμα για μια συνολική ασφαλή αποτύπωση και προς το παρόν μπορούμε να μιλάμε μόνο με ενδείξεις. Εκείνο ωστόσο που δεν είναι καθόλου πρόωρο για να κρίνουμε με σχετική ασφάλεια, είναι πως το σκηνικό μετά την εκλογή Τραμπ γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο και δύσκολο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, βρίσκει πολλούς μιμητές στην Ευρώπη και ο βαθμός δυσκολίας διαχείρισης γίνεται μεγάλος. Οψόμεθα…


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *