Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Πάλι… τους κατατροπώσαμε!


Του Γιάννη Σιδέρη

Ο ιταλός μαρξιστής Αντόνιο Γκράμσι στην εφημερίδα του «Ορντινε Νουόβο» είχε προμετωπίδα «Το να λέει κανείς την αλήθεια είναι επαναστατικό».

Δυστυχώς οι κυβερνητικοί είναι απλοί… ριζοσπάστες και όχι επαναστάτες, και ως εκ τούτου δεν νιώθουν την επαναστατική υποχρέωση να πουν την αλήθεια στο λαό. (Άλλωστε ως σύγχρονοι άνθρωποι και ταυτίζονται με την εποχή τους: την εποχή της μετα-αλήθειας!).

Γι αυτό τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Μέσα, διαλαλούν «τέλος στη λιτότητα», (διαστρέφοντας τη ρήση Dijsselbloem, ο οποίος χρύσωσε το χάπι, αναγγέλλοντας, τη «μετατόπιση του μείγματος οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα προς την κατεύθυνση των βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». (Κάτι που βεβαίως απάδει στο συντηρητικό πολιτικό  DNA του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάθε μεταρρύθμιση την χαρακτηρίζει ως συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, άρα απαγορευμένη).

Ο υπουργός Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα που έρχονται θα  έχουν αντιστοίχηση με μέτρα ελάφρυνσης, άρα θα είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα (αν επιτευχθούν οι στόχοι βεβαίως, αλλά δεν το είπε), ενώ έριξε στην κυκλοφορία το νέο καταπραϋντικό του λαού, για να τον οπλίσει με υπομονή (δηλαδή με ανοχή), μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε θα έχει σχηματισθεί  - αν έχει - η νέα γερμανική κυβέρνηση: Αυτό σήμαινε η ρήση του: «Εξελίσσονται πολιτικές δυναμικές στην Ευρώπη που θα ευνοήσουν τις ελληνικές θέσεις».

Είναι γνωστή παλαιόθεν η εμμονή για την αλλαγή των συσχετισμών στη Ευρώπη – από την εποχή που φαντασιώνονταν ότι θα την αλλάξουν. Τώρα θέλουν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα βγει κερδισμένη από τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, καθώς π.χ. Macron και Schulz θα κονταροχτυπηθούν με όλο το ευρωπαϊκό σύστημα, με τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, για χάρη του Αλέξη και της Ελλάδας. Μετά από δυο χρόνια κυβερνητικών διαψεύσεων, ακόμη δεν έχουν κατανοήσει πόσο γραφειοκρατικοποιημένη και δεσμευτική είναι η λειτουργία των ευρωπαίων ηγετών.

Παράλληλα ο υπουργός, για να αιτιολογήσει την αποτυχία της «πολιτικής συμφωνίας» που είναι το δονκιχωτικό όνειρο της κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε ότι «η μάχη κρίθηκε στην πολιτική και όχι στην τρόικα». (Βέβαια ο Dijsselbloem, δηλώνει ότι «πολιτική συμφωνία» δεν υπάρχει, αλλά ποιος θα διαβάσει τις δηλώσεις του;).

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωνε «πετύχαμε μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ λιτότητα»! Στο non paper που έστειλε η κυβέρνηση για να θριαμβολογήσει περί επίτευξης του «απαράβατου» όρου «ούτε ένα ευρώ λιγότερο», αναφέρεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας πως υπάρχει η «δυνατότητα επιστροφής» σε αυτές πριν το τέλος του προγράμματος, και θα προσδιοριστεί η δυνατότητα αυτή, μέσω των τεχνικών κλιμακίων.

Πέραν αυτών, αιδήμων σιωπή. Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα ζέοντα θέματα: Το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, το χρέος (ούτε στην ποσοτική χαλάρωση αλλά σε πούμε αυτό είναι θέμα με δυναμική εξέλιξης). Φυσικώ τω λόγω δεν υπάρχει καμιά αναφορά, αφού όπως δήλωσε ο Dijsselbloem, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα με στόχο να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.

Όπερ για μια φορά ακόμη η περήφανη διαπραγμάτευση κατατροπώθηκε, θα λάβουμε τα μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ., χωρίς καν μια αναφορά στο χρέος (ούτε θα πάρουμε τέτοια κατά πως φαίνεται, ως μετά τις γερμανικές εκλογές), ενώ και το QE είναι στον αέρα.

Πάντα τέτοιες δοξαστικές επιτυχίες και υπομονή να έχουμε. Το μόνο «θετικό» που έχει προσφέρει η κυβέρνηση ως τώρα, είναι η πλήρης απομυθοποίηση, το τσάκισμα μιας οραματικής προσμονής δεκαετιών, για την έλευση της Αριστεράς.

Ό,τι δεν κατόρθωσε η Δεξιά τόσα χρόνια, το κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο! Και δεν τσάκισε την προσμονή, λόγω των μέτρων λιτότητας. Την τσάκισε γιατί με την πολιτική της τα έκανε πιο αναγκαία, πιο σκληρά, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα βλέπουμε και τα ζούμε, αλλά όπως η κυβέρνηση θέλει να  τα βλέπουμε.


Κρίμα: Τόσες δεκαετίες μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, (όχι κατ' ανάγκη αριστερόστροφα), είχαν συνδέσει την πολιτική με το ψέμα, αλλά την Αριστερά με την αλήθεια. Την κατατρόπωσε και αυτή την πίστη η κυβέρνηση!


liberal.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *