Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Προ των πυλών η υποχώρηση για την κυβέρνηση -Για να μην σέρνεται η αξιολόγηση


Μονόδρομος είναι πλέον η νομοθέτηση δέσμης μέτρων προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και από το Μέγαρο Μαξίμου τροποποιούν εμφανώς τη ρητορική τους για να γίνουν κατά το δυνατό πιο εύπεπτες οι αλλαγές στις… κόκκινες γραμμές.

Ο πρωθυπουργός στον απόηχο των επαφών του στη Μάλτα αναμένεται να έχει συσκέψεις για τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να εμμένει στη θέση του για «συνολική συμφωνία». Όπερ και σημαίνει, ότι η Αθήνα είναι μάλλον διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε δεύτερο στάδιο, εάν εξασφαλίσει ότι θα ανοίξει η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και προσδιοριστεί το ύψος των πλεονασμάτων για μετά το 2018, ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Πίσω από τις λέξεις

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν διέψευσε το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, παρά επέλεξε να απαντήσει μέσω ελιγμών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για μείωσή του». Στο σημείο αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση ένα μηχανισμό εγγυήσεων, ο οποίος- όπως είπε- δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να εφαρμοστεί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «από μόνα τους τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αρκούν» ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει και να νομοθετήσει μέτρα, πλην όμως απέφυγε τις πομπώδεις εκφράσεις τύπου «δεν ψηφίζουμε».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου