Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Δώστε Σώρρα στο λαό…



Κάθε κανάλι που δεν σέβεται τον εαυτό του αλλά μόνο τα νούμερα της AGB, θεωρεί απαραίτητο να φιλοξενήσει τον Σώρρα. Είτε με μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεις, είτε με μικρότερης διάρκειας ρεπορτάζ. Ο Σώρρας έχει το πλεονέκτημα της υπερπροβολής. Τα κανάλια, δεν τα ενδιαφέρει αν φιλοξενώντας τον Σώρρα νομιμοποιούν την παρουσία του, τους αρκεί ν' ανεβάζουν τις τηλεθεάσεις. Τον Σώρρα πάλι, δεν τον ενδιαφέρει αν του κάνουν και μερικές ερωτήσεις αμφισβήτησης των ισχυρισμών του, αυτοί στους οποίους απευθύνεται δεν στέκονται σ αυτά.

Έτσι, κανάλια και Σώρρας είναι ικανοποιημένοι.Τα μεν γιατί κερδίζουν τηλεθεατές, ο δε γιατί καταφέρνει να περνάει σε μεγάλες ομάδες τα μηνύματα του. Απ' όλη αυτή την ιστορία αμοιβαίου οφέλους για  αυτούς τους δυο, υπάρχουν κάποιοι τρίτοι που μέσα σ' ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης και παρακμής της πολιτικής και των πολιτικών είναι πολύ πιθανόν να υιοθετήσουν τις θεωρίες Σώρρα. Και γιατί όχι; Εδώ υιοθέτησαν τον Λεβέντη ο οποίος από ένα παρακμιακό φαινόμενο της «τρας» τηλεόρασης, μετατράπηκε σ' έναν καθώς πρέπει πολιτικό. Ο Σώρρας που υπόσχεται μάλιστα χρήματα δεν θα προτιμηθεί από κάποιους;

Έχω παρακολουθήσει τρεις-τέσσερις συνεντεύξεις Σώρρα σε κανάλια. Σε κάποιες οι δημοσιογράφοι τον άφηναν να λέει ο,τι ήθελε χωρίς καν ν' αμφισβητούν τα παρανοϊκά πράγματα που ισχυρίζεται. Αντίθετα χαριεντιζόντουσαν μαζί του. Σε άλλες, οι δημοσιογράφοι έκαναν ενός είδους κριτική την οποία ωστόσο απέδιδαν σε κάποιους άλλους «Λένε για σένα Αρτέμη, ότι...» (σε ενικό οικειότητας μάλιστα). «Να μου φέρεις αυτούς που τα λένε, να μου τα φέρεις γραπτά...», απαντούσε αυτός.  Από τις συνεντεύξεις απουσίαζε μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη επιχειρηματολογία από την πλευρά των δημοσιογράφων στην οποία αυτός δεν θα είχε απάντηση. Γι αυτό είχε για όλα απάντηση.

Ο Σώρρας, έχει καταφέρει σε ανύποπτο χρόνο να προσελκύσει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες που μιλάει. Κάνει συγκεντρώσεις που ζηλεύουν μεγάλα και μικρά κόμματα. Τα κανάλια, κάνουν ο,τι μπορούν για να πολλαπλασιάσουν το ακροατήριό του. Και το κάνουν απόλυτα συνειδητά. Γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι τους πως φιλοξενώντας τον Σώρρα, τον βοηθάνε να προβάλει όσα λέει. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό ωστόσο, αλλά μόνο η AGB η οποία θα δώσει μεγάλα νούμερα και θα επιβεβαιώσει την δημοσιογραφική «αξία» τους. Γιατί κάπως έτσι μετριέται στη χώρα αυτή η αξία.

Στη Βουλή χθες, συζήτησαν για τον δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ. Υποθέσεις με οσμές σκανδάλου, αναμφισβήτητα. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να συζητήσουν και για την ανάγκη ενός κώδικα δεοντολογίας στη λειτουργία των καναλιών για την διαμόρφωση του οποίου είναι απαραίτητη η συνεργασία και άλλων φορέων (από τη δημοσιογραφία, τον πολιτισμό κ.ο.κ.). Το πρώτο θέμα είναι ένα θέμα οικονομικού σκανδάλου με πολιτικές διαστάσεις. Το δεύτερο είναι πιο σοβαρό, συνδέεται με την διαμόρφωση συνειδήσεων και κουλτούρας οι οποίες ιδιαίτερα σε καιρό κρίσης διαμορφώνονται εύκολα και ορίζουν συμπεριφορές για χρόνια. Το πρώτο θέμα, αντιμετωπίζεται. Το δεύτερο μοιάζει σχεδόν άλυτο.


Αν ο Σώρρας μπει στην επόμενη Βουλή, η ευθύνη δεν θ ανήκει μόνο στους αφελείς που θα τον πιστέψουν. Αλλά και στα κανάλια και τους δημοσιογράφους που σήμερα τον νομιμοποιούν και αύριο θα δηλώνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα επειδή τόσες χιλιάδες άνθρωποι τον ψήφισαν...     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *