Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

«Πυρά» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του μετά το δημοψήφισμα από τον Γιάνη Βαρουφάκη


«Πυρά» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του μετά το δημοψήφισμα από τον πρώην υπουργό-Τι είπε για τον Schauble και τον Draghi

Το Grexit όσο δαιμονοποιείται, τόσο γίνεται πιθανότερο τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παραδέχθηκε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του διέπραξε αρκετά λάθη.

«Έζησα τη δαιμονοποίηση γιατί δεν ήθελα να υπογράψω -τα μνημόνια τα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών. Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση:
Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο;
Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010.

Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit, είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να το αποφύγουν», είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:
«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής.
Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση, και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει ‘πετάξτε μας έξω. Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί».

Ο πρώην υπουργός είπε, πως θα έπρεπε να παραιτηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ανατράπηκε η απόφαση του Eurogroup η οποία είχε προηγηθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα.

Στην ερώτηση αν μπορεί να είναι ήσυχος με τον τρόπο που λειτούργησε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως είναι εντάξει με τη συνείδησή του, αφού λειτούργησε με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε.

Αν ήξερε ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος θα γινόταν «ναι» τότε δεν θα είχε κάνει ό,τι έκανε την περίοδο της υπουργίας του, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

Το Grexit είναι το όνειρο ζωής του Wolfgang Schauble είπε ακόμη αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, πως αυτός έκλεισε τις τράπεζες, κόβοντας τον ELA και τον τερματισμό της ρευστότητας.
Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται όταν τον κατηγορούν ευθέως πως έχει χρεώσει τη χώρα με 86 δισ. ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά. Όταν διαπραγματευόμουν στην Ευρώπη, από τη μία μεριά μου έλεγαν “υπέγραψε ό,τι σου δώσουν”.

Παράλληλα, μου έλεγαν “να μην τολμήσεις να αυξήσεις τον ΦΠΑ, μην τολμήσεις να αυξήσεις τους φόρους των επιχειρήσεων”. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί».


Μάλιστα, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Τους παρακαλώ να στήσουν ειδικό δικαστήριο για εμένα προσωπικά. Δεν θα το κάνουν, γιατί είναι δειλοί».   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *