Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

To ΔΝΤ διαψεύδει το Spiegel για τα 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα


Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο για την Ελλάδα με ποσό ύψους ως και 5 δισ. ευρώ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τελευταίο του τεύχος, που κυκλοφορεί αύριο, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες. Το Ταμείο από την πλευρά του πάντως έκανε λογο για υποθετικά σενάρια που αρνείται να σχολιάσει.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι την περασμένη εβδομάδα και μετά από διενέξεις μεταξύ του ταμείου και των ευρωπαίων υπήρξε συμφωνία για την ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.


Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 5 δισ. ευρώ - υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχε γίνει λόγο για συμμετοχή του ταμείου με 16 δισ. ευρώ - και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 3,5%, έναντι 1,5% που ήθελε το ταμείο.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι όλοι οι πιστωτές θέλουν τώρα μια γρήγορη συμφωνία λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Διαψεύδει το ΔΝΤ

Στο μεταξύ το ΔΝΤ, προχώρησε στη διάψευση του δημοσιεύματος του περιοδικού, μέσω του εκπροσώπου του λέγοντας: «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Φρένο από τον Σόιμπλε το κλείσιμο της αξιολόγησης

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει εκ νέου φρένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχουμε προχωρήσει ώστε να υπάρξει τη Δευτέρα μια τελική απόφαση».

«Ακούμε για την καλή πρόοδο στις συνομιλίες εντός των θεσμών και επίσης για πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Έχουμε σύγκλιση. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ από τεχνικής άποψης ώστε να μπορεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Suddeutsche Zeitung: Είτε Λαγκάρντ, είτε… Βέμπερ

Την ίδια ώρα, η Suddeutsche Zeitung υποστηρίζει σε άρθρο της ότι Μέρκελ και Σόιμπλε είτε θα εντείνουν τις πιέσεις προς την Λαγκάρντ ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε θα υιοθετήσουν την πρόταση Βέμπερ καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση.

«Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Τι εμποδίζει αυτό το status quo να γίνει ρεαλιστική εκδοχή για το μέλλον;», σημειώνει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αντιπροέδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), είχε δηλώσει ότι από τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους «θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει». Η δήλωσή του είχε φέρει αντικρουόμενες δηλώσεις και απόψεις στο συντηρητικό στρατόπεδο της Γερμανίας.

Η Suddeutsche Zeitung καταλήγει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα. «Η Μέρκελ διατρανώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, από την άλλη (όμως) αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία και η εκδοχή της αναμονής αποκλείεται», σημειώνει.


«Το σενάριο με τις απειλές Σόιμπλε για Grexit που προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές [...] θυμίζει καλοκαίρι του 2015, όταν η Αθήνα ήταν λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ που την ωθούσε ο Σόιμπλε και απέτρεψε αργότερα η Μέρκελ [...] μόνο που το 2017 δεν είναι 2015. Με το Brexit η ΕΕ χάνει το πρώτο μέλος της, στις ΗΠΑ κυβερνά το Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρώπη θέλει να μείνει συσπειρωμένη. Η εύθραυστη κατάσταση και οι επικείμενες εκλογές κάνουν αβέβαιη την έκβαση της διαμάχης για τη συμμετοχή του Ταμείου» καταλήγει η SZ. 




 tvxs.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *