Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Έρχεται σχέδιο Μάρσαλ-2…


Του Γιάννη Παντελάκη

Τον Ιούνιο του 2015 διαμείφθηκε ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ Σόιμπλε και Λιού, τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο δεύτερος, ζήτησε από τον πρώτο μεγαλύτερη στήριξη της χώρας μας από τους Ευρωπαίους για να σωθεί η Ελλάδα. Ο Γερμανός απάντησε μ' έναν τρόπο που ταιριάζει σ' αυτό που σκέφτεται: «Δώστε και εσείς 50 δισ. ευρώ για να σωθεί». Ο Αμερικάνος δεν είπε τίποτα. Και φυσικά δεν έδωσε τίποτα. Ο Καμμένος ωστόσο ονειρεύεται νέο σχέδιο Μάρσαλ!

Ο Λιού, ήταν υπουργός του Ομπάμα ο οποίος έβλεπε θετικά την περίπτωσή μας. Πολλές φορές την εποχή εκείνη αλλά και αργότερα, οι ΗΠΑ έκαναν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της χώρας και της αποφυγής ενός Grexit. Ωστόσο ποτέ δεν εδειξαν διάθεση για να δώσουν χρήματα. Ο διάδοχος του Ομπάμα, είναι άγνωστο αν γνωρίζει σε ποιο ακριβώς σημείο του πλανήτη βρίσκεται η χώρα μας. Και όταν προεκλογικά είχε ερωτηθεί (ο Τράμπ) για το πρόβλημα της Ελλάδας, είχε πει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δουλειά ν ασχοληθούν και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Γερμανία. Και μετεκλογικά και πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης.

Παρότι αυτά είναι τα δεδομένα, εμφανίζεται ο συγκυβερνήτης Καμμένος για να μας πει πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και επικαλέστηκε το σχέδιο Μάρσαλ που δεν συνοδευόταν από μνημόνιο! Μάλιστα εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει οικονομική βοήθεια τέτοιου τύπου από τις ΗΠΑ τώρα!

Υπάρχει βάσιμη υποψία ο Καμμένος να μην γνωρίζει ακριβώς το σχέδιο Μάρσαλ και τις προϋποθέσεις που έβαζαν τότε (1947) οι ΗΠΑ για την περίφημη βοήθεια. Υπάρχει επίσης βάσιμη υποψία, να γνωρίζει αλλά να μην αναφέρει ότι δεν είναι ούτε στο ελάχιστο συγκρίσιμες οι δυο εποχές. Εκείνο που είναι απόλυτα βάσιμο και δεν αποτελεί υποψία, είναι πως ένας υπουργός επαναλαμβάνει μια άτοπη πρόταση η οποία έχει δυο παρενέργειες: α) μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα τμήμα της κοινωνίας-υπουργός είναι, δεν μιλάει τυχαία μπορεί να υποθέσουν αρκετοί ενισχύοντας έτσι «ψεκασμένα» επιχειρήματα και β) να αποπροσανατολίζει για μια ακόμα φορά από την ουσία, ενισχύοντας έναν αντιευρωπαϊσμό ο οποίος ήδη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας.

Η πρόταση Καμμένου, είναι παρόμοια με τις αναζητήσεις που έκαναν και ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης το περίφημο πρώτο εξάμηνο του 2015. Όταν αναζητούσαν δανεικά εκτός από τις ΗΠΑ και από την Κίνα, την Ρωσία ή από οπουδήποτε αλλού. Τα οποία φυσικά ποτέ δεν δόθηκαν, όλοι απάντησαν αρνητικά.


Με τέτοιες προτάσεις ο Καμμένος εκτός από τον αντιευρωπαϊσμό, ενισχύει και τον ανορθολογισμό. Σε αρκετούς τους ανά την χώρα καφενέδες, ήδη θα συζητείται η πρόταση του για σχέδιο Μάρσαλ 2 ! Και πολλοί (από αυτό το 1/3 περίπου που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και το 80,5% που θεωρεί ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα), θα δίνουν απαντήσεις στο ερώτημα: γιατί δεν πάμε καλά. Επειδή δεν προωθούμε την ιδέα Καμμένου για ένα δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ… 



 liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *