Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η μάχη (των εντυπώσεων)…


Του Γιάννη Παντελάκη

Μετά την επικείμενη συμφωνία για την αξιολόγηση, οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον μια σύνταξη τον χρόνο και οι φορολογούμενοι έναν μισθό ! Η κυβέρνηση τα έχει αποδεχτεί, τα θεωρεί περίπου ως φυσιολογικά και καυχιέται πως δίνει μάχη για τα εργασιακά. Θέλει, λέει, να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτό, στην χώρα στην αγορά εργασίας της οποίας, δεν εφαρμόζονται καν οι ισχύοντες νόμοι. Με δική της ευθύνη.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι – στο οποίο διακρίνονται – θέλει τον πρωθυπουργό ν’ απειλεί ότι δεν θα υπογράψει την κοινή διακήρυξη της Ε.Ε. και να στέλνει βαρυσήμαντες επιστολές στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ζητώντας να πληροφορηθεί αν το κοινωνικό κεκτημένο της Ε.Ε. (συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.) ισχύει και στην Ελλάδα. Η κίνησή του πήρε μεγάλη διάσταση από τα κυβερνητικά στελέχη και τα φιλικά ΜΜΕ. Και κέρδισε, αν μη τι άλλο, τις επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Εγώ στη θέση του Γιούνκερ θα τον ρωτούσα αν στην χώρα του εφαρμόζεται το «Ελληνικό κεκτημένο». Αν τηρούνται οι μνημονιακοί έστω νόμοι για παράδειγμα στην αγορά εργασίας. Θα ζητούσα απαντήσεις για το αν ισχύουν οι αποκαλύψεις για 1.200.000 εργαζόμενους που αμείβονται με καθυστέρηση από τρεις έως δώδεκα μήνες. Αν είναι πράγματι διαδεδομένο στη χώρα το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος που παραπέμπει σε μεσαίωνα. Αν ισχύουν οι καταγγελίες για εργαζόμενους που υπογράφουν συμβάσεις για μερική απασχόληση αλλά υποχρεώνονται σε πλήρη απασχόληση.  Αν υπάρχουν ανασφάλιστοι και αδήλωτοι εργαζόμενοι. Και άλλα πολλά.


Το ενδιαφέρον – που επιδίωκε η κυβέρνηση – έχει ήδη μετατοπισθεί. Από το 2019 με την μείωση του αφορολόγητου (κόκκινη γραμμή πριν ελάχιστους μήνες) οι εργαζόμενοι υπολογίζεται να χάσουν έναν μισθό. Οι συνταξιούχοι (δεύτερη κόκκινη γραμμή), εκτιμάται ότι θα χάσουν την 12η σύνταξη, ενώ οι Σπρίτζηδες θα υπόσχονται πως θα δοθεί και η 14η ! Αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης όλα αυτά. Ωστόσο, αυτοί θα επικοινωνούν προς τα έξω ότι έδωσαν γενναίες μάχες για το κοινωνικό κεκτημένο ! Αυτή αποτελεί την προτεραιότητά τους άλλωστε. Να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον, να προπαγανδίζουν και να ισχυρίζονται ότι δίνουν μάχες. Τις οποίες έχουν χάσει από πριν. Και μαζί με αυτούς και η κοινωνία… 





liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *