Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πάλι δίνουμε… τα φώτα μας στους Ευρωπαίους


Του Γιάννη Σιδέρη

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ξεμπλοκάρει η έκδοση νέων συντάξεων, για χιλιάδες δικαιούχους (έργο Κατρούγκαλου η εμπλοκή).

Αυτά όμως είναι ποταπά, ανάξια της ενασχόλησης  του πρώην υπουργού  Εργασίας. Προς το παρόν ανταποκρίνεται  στο ύψιστο χρέος,  καθότι αριστερός και Έλληνας (με ελληνικό DNA που είπε και ο αριστερός Κουρουμπλής) να συμβουλεύσει τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί να τα έμπλεξε στο ασφαλιστικό και να του έφταιγε η ΕΛΣΤΑΤ (ένας μια φορά από τους Συριζαίους να πει έφταιξα…. πάντα φταίνε, είτε οι πρώην είτε οι άλλοι), ωστόσο συμβούλεψε τους Ευρωπαίους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.: «Ο διάλογος  για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να πάρει υπόψιν του τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης νομιμοποίησης της ΕΕ»!

Ενόψει του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι «η κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ δεν οφείλεται σε κακές δημόσιες σχέσεις της τελευταίας, αλλά στην επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, προέταξε την επανεξέταση αποτυχημένων πολιτικών, σημειώνοντας πως εφαρμογή λιτότητας χωρίς ανάπτυξη δημιουργεί αξεπέραστα αδιέξοδα, κλπ…  (ποια μέτρα ακριβώς δεν ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, απλώς  περιέγραψε το πλαίσιο σε μια ωραία έκθεση ιδεών).

Είναι γεγονός  ότι στην πεζότητα που ενέχει η διαχείριση της καθημερινότητας μπορεί να υστερούν οι κυβερνητικοί, αλλά οι υψιπετείς ιδεασμοί τους, ( χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις), για το μέλλον και την ευτυχία των ευρωπαϊκών λαών, είναι ασυναγώνιστοι.

Ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του  στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έψεξε τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, επειδή «δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν» (γιατί προφανώς ο Σόιμπλε μόνος του τα κάνει, χωρίς καμία κοινωνική επιδοκιμασία και πολιτική αντιστοίχηση στην υπόλοιπη Ευρώπη).

Παράλληλα  κατά τον πρωθυπουργό, «Η Διακήρυξη της Ρώμης, δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης, ότι όλα πάνε καλά».

Μα ουδείς ως τώρα εκ των ευρωπαίων ηγετών και των επικεφαλής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, έχει επιδείξει πρόθεση να παρουσιάσει κάποια ειδυλλιακή  εικόνα. Αντιθέτως, ταλανίζονται αγωνιωδώς ανάμεσα στα πέντε σενάρια της «Λευκής Βίβλου» του Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, ακριβώς  επειδή η Ε..Ε. είναι πλέον μη ελκυστική στους λαούς της - αλλά μάλλον για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που υποθέτει ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Καταφέρεται π.χ. κατά των μεταρρυθμίσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες  «καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη, και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά» (βέβαια και στη χώρα μας η κρίση ανέβασε τη λαϊκιστική Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη λαϊκιστική Δεξιά, τους ΑΝΕΛ, στην κυβέρνηση, αλλά είναι  μάταια η υπενθύμιση).

Όντως, κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ε.Ε. προσπάθησε να διασώσει τις τράπεζες, μετατρέποντας τις απώλειες τους τραπεζών σε δημόσιο χρέος ( και σε αυτό το γεγονός προσομοίασε το ελληνικό πρόβλημα, στη συνάντησή του με τους τραπεζίτες). Η  Ε.Ε. όμως δια του ESM δίνει εγγυήσεις σε υπερχρεωμένα κράτη, με επιδοτούμενο επιτόκιο (οι «τοκογλύφοι»).

Καταδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί με ρητορική που δεν υποβοηθείται από τα πραγματικά γεγονότα, να παρουσιάσει το ελληνικό πρόβλημα ως πανομοιότυπο με των υπολοίπων κρατών, των οποίων κατέρρευσαν οι τράπεζες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), ενώ στην Ελλάδα κατέρρευσε το Δημόσιο, εξαιτίας του Ασφαλιστικού. Αν όντως το πιστεύει, έχει μια λαθεμένη ανάγνωση της πραγματικότητας, και είναι ίσως μια εξήγηση γιατί  δεν έχει κάνει στοιχειώδη βήματα στην αντιμετώπισή του.  Αν το ξέρει και σκοπίμως  θέλει να το παρουσιάσει  ως τέτοιο, μάλλον είναι αναποτελεσματική η προσπάθεια, γιατί η ρητορική του δεν βρίσκει ανταπόκριση, αφού οι δανειστές ξέρουν την αιτία της πτώχευσης.  

Παράλληλα ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους «σοσιαλιστές», επισήμανε ότι  «Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Το δεύτερο θέμα  «ενισχυμένες συνεργασίες ανοιχτές χωρίς αποκλεισμούς», μας συμφέρει,  αφού πλέον η Ευρώπη «ως έχει» μας τελείωσε. Όμως η θέση περί  «μη αλλαγής των συνθηκών ερήμην των λαών»,  που πηγάζει από την αταβιστική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ (Δημοψήφισμα, Περιφορά σε όλη τη χώρα την αναθεώρηση του Συντάγματος), δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μας συμφέρει.


Δεν του πέρασε ίσως από το μυαλό, ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορεί να μη μας θέλουν στην Ευρώπη! 


liberal.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *