Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ο Γκράμσι, ο Τσίπρας και η αξιολόγηση που έκλεισε...

Του Γιάννη Παντελάκη

Φεβρουάριος του 2013, μια ανέμελη εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, παρουσιάστηκαν δυο νέα βιβλία αφιερωμένα στον Ιταλό διανοητή Αντόνιο Γκράμσι. Ο Τσίπρας, όχι απλά παρευρέθηκε σ αυτήν αλλά μίλησε και για την ανάγκη «να σκεφτούμε Γκραμσιανά». Ή δεν είχε υπόψη του το ένα από τα δυο βιβλία με τίτλο «Για την αλήθεια» ή το διάβασε και το απέρριψε. Ο Γκράμσι έγραφε ότι «το να λέμε την αλήθεια στην πολιτική, είναι οπωσδήποτε μια αναγκαιότητα’».

Θυμάμαι τον Τσίπρα σε μια ραδιοφωνική του συνέντευξη τον Ιούλιο του 2015 με ιδιαίτερη άνεση να διαψεύδει με τον πιο φυσικό τρόπο πως προεκλογικά είχε πει ότι θα σκίσει τα μνημόνια μ' ένα νόμο! Ήταν οι πρώτοι μήνες της νέας διακυβέρνησης και μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχε κανένα ενδοιασμό να πει ψέμματα. Το έκανε χωρίς κάποιο κομπασμό, μια δικαιολογία. Παρότι λίγους μόλις μήνες πριν (Μάιος 2014) έλεγε σε συνέντευξή του πως θα σκίσει τα μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι (Έθνος), ενώ το είχε επαναλάβει και ο ίδιος και πολλά στελέχη του πολλές ακόμα φορές, την ημέρα εκείνη αποφάσισε να διαψεύσει τον εαυτό του.

Τα περισσότερα από δυο χρόνια διακυβέρνησης από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιληφθήκαμε ότι το ψέμα στην πολιτική είχε αποκτήσει νέα διάσταση. Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο αυτή την φορά διατυπωνόταν με μεγαλύτερη άνεση-με μια πρωτόγνωρη ωμότητα-και προερχόταν από κάποιους που δεν είχαν ως τότε διαχειριστεί την εξουσία. Τόσο καιρό πια, πρέπει όχι απλά να έχουμε εμπεδώσει αυτή την πραγματικότητα, αλλά να κρίνουμε καθημερινές πολιτικές και πράξεις με βάσει αυτό το δεδομένο.

Η ενημέρωση που έχουμε για παράδειγμα για την δεύτερη αξιολόγηση που -σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό-έπρεπε να κλείσει δεκατρείς μήνες πριν, περιέχει έντονα στοιχεία ψέματος το οποίο εκφέρεται από πρωθυπουργό και υπουργούς. Και αυτό, παρότι η πορεία της επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές μας. Ο ίδιος ο Τσίπρας από τον περασμένο Σεπτέμβριο μας έλεγε πως η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου (συνέντευξη στην Wall Street Journal), ενώ υπουργοί του έλεγαν ακόμα πιο ...προχωρημένες εκδοχές.

Η κ. Φωτίου έλεγε τον περασμένο Νοέμβριο πως η αξιολόγηση έκλεισε και μάλιστα επιτυχώς! Γιατί συμβαίνει και μια υπουργός λέει κάτι τόσο προκλητικά αναληθές, είναι προφανώς κάτι προς διερεύνηση. Πάντως η αξιολόγηση κλείνει-σύμφωνα με υπουργούς-συνεχώς εδώ και μήνες. Ως το τέλος Νοεμβρίου (Σταθάκης), ως τις 20 Μαρτίου (πάλι Σταθάκης), μέσα στον Φεβρουάριο (Τσακαλώτος), σύντομα και χωρίς νέα μέτρα (Φλαμπουράρης-Τζανακόπουλος) κ.ο.κ.

Πάντως, μερικές φορές ένα ψέμα μπορεί ν αποδειχτεί αληθινό για διαφορετικούς λόγους. Και η κ.Φωτίου να έχει δίκιο λέγοντας πως η αξιολόγηση έχει κλείσει από τον Νοέμβριο. Είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει το εξής απλό: η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει σε όλα τα νέα μέτρα-όπως συμβαίνει πάντοτε-αλλά η καθυστέρηση να οφείλεται στην αναζήτηση του τρόπου επικοινωνιακής διαχείρισής. Να αναζητά δηλαδή κάποια «αντίμετρα», ώστε να προσπαθήσει να δικαιώσει το παράλογο. Ο,τι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όπως έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...



liberal.gr 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *