Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Λουκέτα και βαριές "καμπάνες" για όσους δεν κόβουν αποδείξεις


Αντιμέτωποι με "λουκέτο" το οποίο μπορεί να φτάνει ως και τις 30 ημέρες, αλλά και με "τσουχτερά" πρόστιμα θα έρχονται οι επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις

του Θάνου Τσίρου  
Αντιμέτωποι με «λουκέτο» το οποίο μπορεί να φτάνει έως και τις 30 ημέρες θα έρχονται οι επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σφίγγει ακόμη περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθούν ευτράπελα του πρόσφατου παρελθόντος.

Έτσι, επιχειρηματίες που θα  ξηλώνουν τις κορδέλες και θα λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους παρά την επιβολή της ποινής, θα αντιμετωπίζουν πρόσθετο λουκέτο 10 ημερών.

Επιχειρηματίες που θα απειλούν τους ελεγκτές της εφορίας, θα βάζουν λουκέτο για έναν μήνα ενώ επαγγελματικές δραστηριότητες που εκ της φύσεώς τους δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν –γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία, εταιρείες ενοικιάσεων σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές κλπ- αντί του ανεφάρμοστου λουκέτου θα αντιμετωπίζουν επιπλέον χρηματικές ποινές έως και 5000 ευρώ.

Οι βασικές προβλέψεις της τροπολογίας, είναι οι εξής:

· Εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόκιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

· Αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες επιβάλλεται και ανεξάρτητα από το πλήθος των αποδείξεων εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

· Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων διαπιστωθεί και πάλι η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης –ανεξάρτητα από την αξία τους- η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται για 96 ώρες.

· Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων μέσα σε δύο χρόνια από τη διαπίστωσή τους –και σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου- η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται για 10 ημέρες.

· Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν φορολογικό έλεγχο, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και έναν μήνα. Η αναστολή γίνεται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

· Πέραν των ποινικών κυρώσεων, σε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας από τον υπόχρεο, επιβάλλεται με πράξη των οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και επιπλέον αναστολή της επαγγελματικής εγκατάστασης για 10 ημέρες.

· Η τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης δεν κωλύει την επιβολή και την και την εκτέλεση της απόφασης, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή εφόσον συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχική μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

· Σε κατηγορίες υπόχρεων, μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργίας, να επιβάλλεται ειδικό πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 1000 έως 5000 ευρώ.thetoc.gr

  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου