Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Στις κάλπες σήμερα οι Ολλανδοί - Γιατί αυτές οι εκλογές τρομάζουν την Ευρώπη


Μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις επιθέσεις της Τουρκίας εις βάρος της πατρίδας τους, 12 εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέας βουλής και όπως όλα δείχνουν η κόντρα με την Τουρκία θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Τα πρώτα exit polls

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Αμέσως θα βγει το exit poll της Ipsos για την κρατική τηλεόραση NOS και το RTL. Στην πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll θα αναφέρεται η συμμετοχή και η διανομή των εδρών στα κόμματα.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πρι την πάροδο μιας εβδομάδας.

“Θολό τοπίο” δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε αλλά και το ακροδεξιό “Κόμμα της Ελευθερίας” του Χερτ Βίλντερς αναμένεται να καταγράψουν άνοδο των ποσοστών τους. Συγκεκριμένα το VVD αναμένεται να κερδίσει 27 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18% και το PVV του Βίλντερς να τερματίσει δεύτερο με ποσοστό 16% και 24 έδρες.

Η τελευταία δημοσκόπηση του οίκου Ipsos δίνει το κόμμα του Ρούτε να καταγράφει άνοδο κατά 3 έδρες, φθάνοντας στις 29 και το κόμμα του Βίλντερς να χάνει 3 έδρες και να πέφτει στις 20.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση πάντως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Σίμπραντ Μπούμα εμφανίζεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση και με ανοδική τάση, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 20 έδρες, γεγονός που αν επαληθευτεί στην κάλπη θα τον καταστήσει σε ρυθμιστή των μετεκλογικών διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι ακροδεξιοί αναζητούν οφέλη στην κόντρα με την Τουρκία

Παρά τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, αυτό που θα κρίνει την ψήφο των πολιτών να είναι τελικά η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία, η έντονα επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους γνωστούς ανιστόρητους χαρακτηρισμούς περί "ναζισμού" και οι απειλές για επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρουτε με μεγάλη προσοχή τηρεί μια άκαμπτη στάση έναντι της Τουρκίας χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα των εμπρηστικών δηλώσεων, φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί τελικά  να ευνοήσει εκλογικά όχι το δικό του κεντροδεξιό κόμμα αλλά τον ακροδεξιό Χερτ Βίλντερς.

Ο Χερτ Βίλντερς τρομάζει όλη την Ευρώπη

Ο ηγετης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας προέρχεται από τις τάξεις της φιλελεύθερης δεξιάς από την οποία αποχώρησε προκειμένου να προωθήσει την δική του ατζέντα, που συνοψίζεται στην αποτροπή της “ισλαμοποίησης” της Ολλανδίας. Λόγω των ακραίων απόψεών του και κυρίως μετά την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των Ολλανδών μαροκινής καταγωγής τους οποίους χαρακτήρισε “αποβράσματα”, ο Βίλντερς φρουρείται συνεχώς. Το κόμμα του υπόσχεται κλείσιμο των τζαμιών και των ισλαμικών σχολείων , την απαγόρευση πώλησης του Κορανίου και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα. Επίσης τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ολλανδίας από την Ε.Ε και το σφράγισμα των συνόρων.

Το πολιτικό ζητούμενο αυτής της ψηφοφορίας όμως είναι το ποσοστό και οι έδρες που θα πάρει το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, ο οποίος ευνοείται τόσο από την ξενοφοβία που ενισχύθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης, όσο και από την έντονη αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit. Ολα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το κόμμα του Χερτ Βίλντερς σε μια κυβέρνηση, ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτο στην κάλπη. Ομως και μόνο το γεγονός ότι ένα ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα τερματίζει πρώτο στην κάλπη μιας τόσο σημαντικής χώρας που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς, ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία , την Ιταλία και τη Γερμανία.

Ολοι δικαιούνται μια θέση... στη Βουλή

Το σύστημα της απλής αναλογικής, με εκλογικό μέτρο στο 0,67% για την κατοχύρωση μιας έδρας στην βουλή και το κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό με 28 κόμματα να διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στην Βουλή, σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολυκομματική. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση τα κόμματα που θα την απαρτίσουν θα πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον 76 από τις 150 έδρες στη νέα Βουλή. Ωστόσο ο σχηματισμός βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος δεν ειναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ρούτε. Ωστόσο τα κύρια κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, όπως οι Εργατικοί και οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πρόθυμα να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση, με τους Πρασίνους να παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων.

Οι δημοσκοπήσεις – αν επιβεβαιωθούν – δείχνουν ότι θα χρειαστούν 5 κόμματα προκειμένου να υπάρξει ένα βιώσιμο σχήμα. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται τρεις μήνες για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία.   



thetoc.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *