Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ενας... μπούφος, δεν φέρνει ούτε Ανοιξη, ούτε ανάπτυξη!


Του Θάνου Οικονομόπουλου

Από επαναστάτης οργανοπαίκτης (που βαρούσε τους ζουρνάδες και χόρευε η Ευρώπη...), ο πρωθυπουργός μας ανέβασε το επίπεδό του.

Τώρα, ζήλωσε τον Βιβάλντι, και μας ανακοίνωσε ότι “θα συνθέσει αυτός την μουσική, για την άνοιξη της ανάπτυξης πού έρχεται...”.Και μόλις το είπε, έπαθε αυτό που φοβούνταν οι Γαλάτες: του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι!

Ο στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος, αναρωτιέται: είναι δυνατόν ο Τσίπρας να μην ήξερε ότι την ίδια ώρα που θα έλεγε με στόμφο τις κοινότοπες μπούρδες του περί ανάπτυξης στο (πανηγυρικό, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων) υπουργικό συμβούλιο, την ίδια ακριβώς ώρα ήταν προγραμματισμένο η ΕΛΣΤΑΤ ( ανεξάρτητη κρατική υπηρεσία, όχι... του ΔΝΤ!) ν' ανακοινώσει τα αναθεωρημένα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2016, τα οποία δείχνουν μεγάλη ύφεση με αποτέλεσμα συνολικά το 2016, αντί να κλείσει με ανάπτυξη 0,3% όπως είχε προεξοφληθεί, αλλά με ύφεση 1,3%; Ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης, που δουλειά τους είναι να παρακολουθούν τους δείκτες και την πορεία της οικονομίας και δεν μπορεί να μην ήξεραν τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ, πως και γιατί δεν τον προφύλαξαν από αυτή την αδιανόητη γελοιοποίηση; Είναι, πράγματι, τόσο ψυχρές όσο λέγεται οι σχέσεις υπουργείου Οικονομικών και Μαξίμου;

Η αλήθεια είναι πάντα πολύ πιο απλή. Ο Τσίπρας ήξερε (αν όντως δεν ήξερε, είναι εθνική προδοσία που παραμένει πρωθυπουργός!) ότι εξ αιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει και των καθυστερήσεων που “παίζει” για να μην εκτεθεί στο ιδεοληπτικό κομματικό περιβάλλον του και την αριστερή εκλογική του πελατεία, η περιβόητη ανάπτυξη, την οποία με... συνέπεια εξαγγέλλει ότι έφθασε... κάθε 3-4 μήνες, κάθε μέρα που περνάει ξεμακραίνει. Αλλά, η πραγματικότητα δεν τον ενδιαφέρει και δεν τον απασχολεί. Αυτός είναι κολλημένος στην δική του εικονική πραγματικότητα. Αυτή θέλει να διαχειρίζεται, αυτή πασχίζει να “διαφημίσει”, να επικοινωνήσει στον κόσμο. Για να κερδίζει χρόνο, να ψάχνει να βρίσκει δικαιολογίες ότι φταίνε πάντα οι “άλλοι”, αυτός καλώς τα κάνει όλα αλλά τον υπονομεύουν η ξένη και ντόπια τρόικα...

Ξέρει ότι η αξιολόγηση (που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 8 μήνες-με τις παρατάσεις που πήρε!) έχει κολλήσει. Κι' αν οι Ευρωπαίοι δεν του (μας, δηλαδή...) έχουν κλείσει οριστικά την πόρτα κατάμουτρα, το κάνουν προσώρας και για τους δικούς τους εκλογικούς λόγους. Ξέρει ότι όσο παίζει καθυστέρηση το κόστος των μέτρων που θα μας ζητηθούν αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Ο Χουλιαράκης, το είπε ανοικτά: “καλύτερα μια κακή λύση τώρα, παρά μια καλύτερη αργότερα...”. Λένε οι διάφοροι κυβερνητικοί φιρφιρίκοι πως “ οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, δυσκόλεψαν την διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση...”. Να μια... ακόμη καλή “δικαιολογία” για υπονόμευση της γενναίας κυβερνητικής προσπάθειας. Αυτή την φορά από την ΕΛΣΤΑΤ. Πείθουν κανέναν; Όχι βέβαια.

Αλλά δεν βαριέσαι. Ο Αλέξης τον χαβά του. Αυτός ήθελε να (ξανα)πεί το δικό του αφήγημα. Συγκάλεσε λοιπόν το υπουργικό του συμβούλιο μπροστά στις κάμερες λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, και μας ανήγγειλε ότι όχι μόνο ή ανάπτυξη ήρθε, αλλά και η κυβέρνηση για να την... εκτοξεύσει γι' άλλη μια φορά στα ύψη, ΘΑ εκπονήσει (μετά από μακρύ διάλογο...) ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για ΝΑ σπάσουμε τον κύκλο της κρίσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, με... αριστερόστροφο πάθος, ότι η δική του ανάπτυξη “δεν θα είναι υπέρ των πλουσίων”(κατηγορία στην οποία έχει περιλάβει όλους όσοι έχουν ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ...) αλλά “για τον λαό”!

Ένα... διάγγελμα έκανε απλώς. Κάτι σαν... τυπικές προγραμματικές δηλώσεις (και μάλιστα γεμάτες κοινοτοπίες, ευχολόγια, υποσχέσεις και καλές προθέσεις!), λες και μόλις χθες ανέλαβε την εξουσία, λες και δεν έχει ένα δραματικό παρελθόν 26 μηνών πλήρες ιδεοληψιών, εγκληματικών λαθών, ολιγωριών, απραξίας που επιδείνωσαν την οικονομία πάνω που είχε αρχίσει να συνέρχεται, για το οποίο πρέπει να απολογηθεί με παρρησία και αίσθημα ευθύνης-λέμε τώρα...

“Έλυσε” το ασφαλιστικό με το τερατούργημα Κατρούγκαλου του περασμένου Μαΐου, και έπρεπε να φθάσουμε στον... φετινό Μάρτη για να αποκαλυφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί (δεν υφίσταται ο συντελεστής μεταβολής μισθών, που επινόησε από την... κοιλιά του ο Κατρούγκαλος, είναι ανεφάρμοστη η διάταξη για τα “μπλοκάκια κ.λ.π. κ.λ.π., δηλαδή φτου και από την αρχή...), οι ιδιωτικοποιήσεις που εγκρίνονται από την κυβέρνηση, υπονομεύονται από τους... υπουργούς (π.χ: Ελληνικό, αεροδρόμια, ΔΕΗ κ.λ.π), αποθαρρύνει με πάθος και εμμονή κάθε ελπίδα επενδύσεων, και... βγαίνει σαν την τρελή χαρά στο υπουργικό συμβούλιο και μας ξεφουρνίζει ψέμματα και αερολογίες, μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Θέλει να... αγοράσουμε την “πραγματικότητα” που μας πλασάρει. Για να μην δούμε την άλλη πραγματικότητα, την... πραγματική, που λέει ότι είμαστε η μόνη χώρα της ευρωζώνης (και της ΕΕ) που παραμένουμε στην ύφεση, η μόνη χώρα από όσες μπήκαν σε μνημόνια που όχι μόνο παραμένουμε αλλά... ετοιμαζόμαστε και για τέταρτο, η μόνη χώρα στο δυτικό (και όχι μόνο...) ημισφαίριο που όχι μόνο είναι ένα διαλυμένο “αποτυχημένο κράτος”, αλλά υπερασπίζεται... αριστερά και ιδεοληπτικά το... επαναστατικό μας δικαίωμα να παραμείνουμε έτσι, με καθοδική μάλιστα πορεία.


 iefimerida.gr

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *