Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Μπούμερανγκ η υπερφορολόγηση για τη φορολογική συνείδηση


Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

Σοκαριστικά, για τη φορολογική συνείδηση των Ελλήνων, είναι τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της ΚΑΠΑ RESEARCH, από τα αποτελέσματα της οποίας γίνεται εμφανές πως η υπερφορολόγηση έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τη φορολογική συνείδηση, αφού για μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών δεν τίθεται θέμα ηθικού διλήμματος. Την ίδια ώρα γίνεται σαφές πως οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φθάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υποστούν και άλλες θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση.

Για του λόγου το αληθές, 1 στους 3 Έλληνες (ποσοστό 33,5%) θεωρεί επί της ουσίας αναγκαίο κακό τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, με 6 στους 10 (ποσοστό 59,5%) να δηλώνει ότι δεν θα πλήρωνε περισσότερα για προϊόντα επιχειρήσεων που έχουν την παραγωγική και τη φορολογικής τους έδρα στην Ελλάδα και 7 στους 10 (ποσοστό 71,5%) πως δεν θα δεχόταν επιπλέον περικοπές για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το σκέλος της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, με βάση την πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ Research με θέμα "Οικονομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 802 ατόμων το χρονικό διάστημα 2-3 Μαρτίου, προκύπτει ότι μεταξύ του 2014 και του 2017 έχει αυξηθεί κατά 7 μονάδες το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων δεν είναι κάτι μεμπτό.

Στην ερώτηση "Ποια είναι η γνώμη σας για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν”, ποσοστό 22% (το 2014 το ποσοστό ήταν στο 18,5%) απάντησε ότι σε ένα κράτος που δεν προσφέρει υπηρεσίες και είναι άδικο, δεν οφείλεις φόρους και αν μπορείς να τους αποφύγεις καλά κάνεις. Την ίδια στιγμή ποσοστό 11,5% στη φετινή έρευνα (το 2014 το ποσοστό ήταν στο 8%) απάντησε πως η φοροδιαφυγή είναι ένα αρνητικό φαινόμενο αλλά αναγκαίο διότι η επιβίωση της επιχείρησης προηγείται της επιβίωσης του κράτους. Βέβαια για το 65% (το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 72%), η φοροδιαφυγή είναι καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση.

Την ίδια ώρα το 58% του δείγματος δήλωσε πως η μείωση των εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το 38,5% να τάσσεται υπέρ της επιδότησης νέων προσλήψεων.

Στην ερώτηση αν οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες για την έξοδο από την κρίση και εάν ναι τι θα δεχόντουσαν, το 26% δήλωσε ότι θα δεχόταν επιπλέον περικοπές με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, με το 71,5% να δηλώνει μάλλον όχι ή όχι. Την ίδια στιγμή μόλις το 36,5% δήλωσε πως θα πλήρωνε περισσότερο για προϊόντα επιχειρήσεων που έχουν την παραγωγική και τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα (το 59,5% απάντησε μάλλον όχι ή όχι). Σε ότι αφορά το κράτος και τις επιχειρήσεις, το 53,5% απάντησε πως το κράτος θα πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τις επιχειρήσεις και να αφήνει περισσότερη ελευθερία ενώ το 42% του δείγματος δήλωσε πως το κράτος θα πρέπει να ρυθμίζει και να ελέγχει πιο στενά τις επιχειρήσεις.


Από την ίδια έρευνα γίνεται εμφανής η ραγδαία πτώση της εμπιστοσύνης στους Θεσμούς μιας ευνομούμενης δημοκρατίας που θολώνει σχέδια και προοπτικές, όπως επισημαίνει στα συμπεράσματά της η ΚΑΠΑ Research. Μόλις το 5,5% των Ελλήνων εμπιστεύεται πολύ και αρκετά τα πολιτικά κόμματα (στην έρευνα του 2003 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48,5%), μόλις 9,5% το Κοινοβούλιο (ήταν 45% το 2003), στο 17% έχει υποχωρήσει η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση (ήταν 38% στην έρευνα του 2003), στο 30% προς την Εκκλησία (54% το 2003), στο 44% έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία (49% το 2003) και στο 60,5% στον Στρατό (το ποσοστό το 2003 ήταν 67%). Ο μόνος θεσμός που έχει αυξήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία του σε σχέση με το 2003 είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις οποίες δήλωσε ότι εμπιστεύεται πολύ & αρκετά το 46% του δείγματος, όταν το 2003 το ποσοστό εμπιστοσύνης προς αυτές ήταν στο 28,5%. 




capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *