Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ψάχνουν το νήμα μέσα στον λαβύρινθο της Κεντροαριστεράς

Η ΔΗΣΥ γίνεται ενιαίος πολυκομματικός φορέας. Το Ποταμι και η κίνηση των 3 ψάχνουν κοινή ροή και οι λοιπές δυνάμεις στέγη.


του Αντώνη Γαλανόπουλου         

Αν εξαιρέσει κανείς τις διεργασίες εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο δρόμο προς το Συνέδριο και το αιφνίδιο ξύρισμα του μουστακιού του Γιώργου Παπανδρέου, η μεγάλη πρόκληση συγκρότησης ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου παραμένει ακόμα ένα πουκάμισο αδειανό, όπως λέει και ο ποιητής.

Οι βασικοί παίκτες του χώρου παραμένουν δέσμιοι των εσωτερικών ισορροπιών και επιδιώξεων παρά το αίτημα των ψηφοφόρων για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού σχηματισμού, αλλά και τον εγκλωβισμό των υφισταμένων δυνάμεων στα ίδια χαμηλά ποσοστά, παρά τα new entry και τις συνεργασίες.

Την ίδια στιγμή μικρές εστίες έντασης ανάβουν και σβήνουν καταδεικνύοντας ότι η κατάσταση ηρεμίας που παρατηρείται μπορεί και να διαταραχθεί.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΔΗΣΟ συμφώνησαν στα μέσα της εβδομάδας στη διενέργεια συνέδριου χωρίς άμεση εκλογή αντιπροσώπων με στόχο τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας του χώρου που θα γίνει όμως βήμα βήμα .

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 1.500 σύνεδροι από την αυτοδιοίκηση τα συνδικάτα και άλλους φορείς ενώ άλλοι 1.500 σύνεδροι θα επιλεγούν με ποσόστωση από τα κόμματα και τις κινήσεις.

Βέβαιο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά θα παραμείνει επικεφαλής στην νέα κίνηση, ενώ αν και έχει τεθεί ως θέμα και η αλλαγή των συμβόλων ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να «δύσει».

Με την απόφαση διαφώνησε ο γραμματέας της Χαριλάου Τρικούπη Στέφανος Ξεκαλάκης ο οποίος επιμένει στην εκλογή των συνέδρων από τη βάση ώστε οι εργασίες να είναι περισσότερο ανοικτές. Δεν ήταν όμως μόνο ο Στέφανος Ξεκαλάκης που μοιάζει να «παίζει» σε άλλη κλίμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκνευρισμό στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τους συνεργάτες του προκάλεσαν τα όσα είπε για τη σύμπραξη ΝΔ –ΠΑΣΟΚ το «πρωτοπαλίκαρο» του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Λάρισα ξιφούλκησε κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ήταν το κόμμα του που «πλήρωσε» το μεγαλύτερο κόστος της σύμπραξης αυτής. Και όλα αυτά όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε για να διασωθεί η χώρα.

Δυσθυμία στην Παπανδρεική πλευρά προκάλεσε όμως και η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση για το Βατοπαίδι. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που κράτησε αρνητική στάση απέναντι στην απόφαση της Δικαιοσύνης, απεφάνθη ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση «είναι αθώοι χωρίς περιστροφές».

Ο κ. Ραγκούσης με τους άλλους δύο (Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη της «Ώρας Αποφάσεων» είχαν και εκείνοι συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αν και δεν έλειψαν τα λόγια ευγένειας και τα χαμόγελα οι διαφορές παραμένουν. Το Ποτάμι επιμένει να παραμείνει εν ζωή, η «Ώρα Αποφάσεων» επιθυμεί την γέννηση ενός νέου σχηματισμού.

Την ερχόμενη Τετάρτη οι «τρείς» πρόκειται να πραγματοποιήσουν την κεντρική τους εκδήλωση στην Αθήνα και θα έχει ενδιαφέρον ποιοι από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση κεντροαριστερά θα παραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ώρα Αποφάσεων» έχει συνυπογράψει κείμενο θέσεων των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Ζητούν τη διοργάνωση ενός ανοικτού συνεδρίου στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι πολιτικοί φορείς του χώρου και την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Τι άλλο μένει;

Το ενδεχόμενο να ενταχθούν κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κατά πληροφορίες αν και ακόμα τίποτα δεν είναι οριστικό, έχει διαμορφωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με στελέχη της παράταξης αλλά και τη Φώφη Γεννηματά.

Η συμμετοχή των Γιώργου Καρρά, Κώστα Μπαργιώτα, Κατερίνας Μάρκου και Χάρη Θεοχάρη στην κατάθεση ερώτηση στη Βουλή για τον ΕΦΚΑ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστοποιεί ότι υπάρχει κατ΄αρχην όρεξη και θέληση για πιο στενές επαφές.

Ο κ. Καρράς έχει ήδη αναπτύξει μια πολύ «ζεστή» σχέση με τον γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Μπαργιώτας, σύμφωνα με πληροφορίες λειτουργεί στην εκλογική του περιφέρεια ως οιωνεί υποψήφιος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σε καλή πορεία είναι και η Κατερίνα Μάρκου. Αντίθετα πιο αυτόνομος θεωρείται ο κ. Θεοχάρης.


Ιδανικό θα ήταν να ενταχθούν οι πρώτοι τρείς ως ομάδα στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις διακοπές του Πάσχα όταν ξεκινήσουν και οι προσυνεδριακές διαδικασίες.     




thetoc.gr   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *