Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Brexit: Στις 29 Μαρτίου ενεργοποιείται επισήμως η διαδικασία εξόδου


Η Τερέζα Μέι θα στείλει τη σχετική επιστολή στην ΕΕ και θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας    
    
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει στις 29 Μαρτίου το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επίσημα την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως έκανε γνωστό σήμερα ένας εκπρόσωπός της.  

 Ο ίδιος δήλωσε πως η Βρετανία έχει ενημερώσει το γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι. Ακόμα, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.    Η επιστολή της Μέι, που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη Τετάρτη, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης έως το Brexit και θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες.

Η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας αλλά και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.   Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η διαδικασία εξόδου μπορεί να διαρκέσει έως δύο χρόνια.


Την είδηση μετέδωσε πριν λίγο και το ΒΒC, επισημαίνοντας ότι η Μέι αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.    «Πέρυσι τον Ιούνιο, ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε την ιστορική απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ. Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή την απόφαση και επίσημα θα ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποιώντας το Άρθρο 50», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.   «Είμαστε στο όριο της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για αυτή τη χώρα για μια γενιά», δήλωσε ο Ντέιβις. «Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη στους στόχους της: μια συμφωνία που λειτουργεί για κάθε εθνική συνιστώσα και περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και ουσιαστικά για όλη την Ευρώπη – μια νέα, θετική εταιρική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των φίλων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε  


lifo.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *