Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ένα δικό μας Crosscheck...


Του Γιάννη Παντελάκη

Η πλατφόρμα πήρε το όνομα «CrossCheck» και πρόκειται για μια συμμαχία 36 Γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης τα οποία με την υποστήριξη της Google και του διεθνούς δικτύου First Draft έχουν σκοπό τον έλεγχο και διασταύρωση πληροφοριών ώστε να αποκαλύπτονται οι ψεύτικες ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές στη Γαλλία. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα Ελληνικό CrossCheck με λίγο διαφορετικό σκοπό. Να διασταυρώνει τις πληροφορίες που διοχετεύονται από την Ελληνική κυβέρνηση ή τις δηλώσεις αξιωματούχων της.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την διοχέτευση πλαστών πληροφοριών που μεταδόθηκαν στην προεκλογική περίοδο επηρεάζοντας ψηφοφόρους και εκλογικό αποτέλεσμα. Στη δική μας πλατφόρμα θα έπρεπε να υπήρχε μια άλλη στόχευση αφού δεν διανύουμε προεκλογική περίοδο. Αλλά μια περίοδο διακίνησης είτε πληροφοριών, είτε επίσημων δηλώσεων οι οποίες βρίσκονται σε σεβαστή απόσταση από την πραγματικότητα.

Το δικό μας CrossCheck θα έπαιρνε για παράδειγμα μια πρωθυπουργική αναφορά (από το βήμα της Βουλής μάλιστα) για το τέλος της λιτότητας και θα έλεγχε αν με τα πραγματικά στοιχεία έχει αυτό κάποια δόση αλήθειας ή έστω μιας μακρινής προσέγγισης με την αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν θα ήταν ιδιαίτερη επίπονη αφού και ο πιο καλοπροαίρετος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ θα κατανοούσε πως δεν μπορεί να τελειώνει η λιτότητα και παράλληλα να κόβονται οι συντάξεις ή να μειώνεται το αφορολόγητο. Κάτι που περίπου είπε άλλωστε μια ημέρα πριν ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν τέλειωσε η λιτότητα».

Το Ελληνικό CrossCheck θα ερευνούσε το αν λειτουργεί με κανονικές συνθήκες το νοσοκομείο της Σαντορίνης το οποίο εγκαινίασε λίγους μήνες πριν ο πρωθυπουργός ή έχουν βάση οι καταγγελίες ότι οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Το Ελληνικό CrossCheck θα αναζητούσε τη βασιμότητα των δηλώσεων του υφυπουργού Πετρόπουλου για το αν πράγματι τον σταματάνε στο δρόμο επαγγελματίες και του ζητάνε να πληρώνουν περισσότερες εισφορές! Τελικά, μια τέτοια Ελληνική πλατφόρμα θα είχε ιδιαίτερη χρησιμότητα.

Προφανώς μια τέτοια διαδικασία-αυτή της διασταύρωσης της βασιμότητας δηλώσεων ή πληροφοριών -την κάνουν σε σημαντικό βαθμό τα Μέσα ενημέρωσης. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς ρόλους του. Ωστόσο, τα Μέσα όπως είναι γνωστό -για την ακρίβεια τα περισσότερα από αυτά- έχουν δεχτεί και συνεχίζουν να δέχονται λυσσαλέες επιθέσεις από μέλη της σημερινής κυβέρνησης και χθεσινής αντιπολίτευσης. Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βασίστηκε σε αυτές τις επιθέσεις με στόχο τη συνολική απαξίωσή τους.

Γι' αυτή την απαξίωση προφανώς υπάρχουν και οι ευθύνες των ίδιων των μέσων (και μερίδας των δημοσιογράφων), ωστόσο η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από μερίδα του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα με εντελώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (βοθροκάναλα, όργανα διαπλοκής κ.ο.κ.), έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μεγαλύτερη απαξίωσή τους...




liberal.gr


   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *