Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ο υπουργός έβγαλε και δικαστική απόφαση!


Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η κυβέρνηση διορίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης, που δεν έχει δικαίωμα στις δικαστικές αποφάσεις, και προτείνει την ηγεσία των ανώτατων δικαστήριων όταν λήγει η θητεία τους. Τώρα έχουμε και υπουργούς που αποφασίζουν ποιος θα καταδικαστεί και ποιος θα αθωωθεί!

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός όταν υποσχέθηκε τηλεφωνικώς στον Ταίπ Έρντοαν ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα θα παραδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο. Ευτυχώς, εκτός από πρωθυπουργούς, η χώρα έχει και δικαστήρια.

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό πήρε ο … πρωθυπουργός όταν πρόβλεψε δυο- τρεις φορές τηλεοπτικά ότι ο νόμος για τα κανάλια δεν θα κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας, πριν, φυσικά, καν συνεδριάσει το Συμβούλιο. Ευτυχώς πάλι, στο Συμβούλιο Επικρατείας υπάρχουν δικαστές.

Τρίτη φορά τη σκυτάλη πήρε πάλι ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπεραμύνθηκε, υποσχόμενος δημόσια τη συνδρομή του, της πρότασης ανώτατων δικαστών να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησής τους, παρ όλο που κάτι τέτοιο προσκρούει σαφέστατα στο Σύνταγμα. Ευτυχώς όμως, στη χώρα υπάρχουν δικαστές και η απόπειρα απέτυχε.

Ο άνθρωπος, ως ζώον, λειτουργεί με πρότυπα. Έτσι είναι η φτιαξιά του. Ιδιότητα που αγνοούν εντελώς, κυρίως οι Έλληνες πολιτικοί. Έτσι, έχοντας προφανώς ως πρότυπο τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υποδομών κ Σπίρτζης, γνωστός για τα δημοκρατικά του αισθήματα, δήλωσε χτες ότι «κανένας από όσους διώκονται για άρνηση πληρωμής στα διόδια δεν πρόκειται να καταδικαστεί»!

Είναι σαφές ότι το μονομελές δικαστήριο Σπίρτζη έχει βγάλει την απόφασή του πριν από τα τακτικά δικαστήρια που είναι αρμόδια. Απορίας άξιο είναι πώς ξέρει ο υπουργός από πριν ότι δεν πρόκειται να καταδικαστεί κανείς από τους «δεν πληρώνω». Οι πιθανότητες είναι μετρημένες στα δάχτυλα:

Πρώτη, να έχει δωροδοκήσει τους δικαστές πριν καν αποφασιστεί ποιοι θα δικάσουν. Δεύτερη, να ορίσει λαϊκό δικαστήριο με σύνθεση από τους «δεν πληρώνω». Τρίτη να μιλάει ως δικηγόρος τους. Τέταρτη, να έχει πάει σε καφετζού.

Υπάρχει και μια πέμπτη πρόταση, που είναι ίσως η πιο δίκαιη. Να καταδικαστούν τα μέλη της κυβέρνησης, που καθοδήγησαν τον κόσμο να μην πληρώνει, με την υπόσχεση ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τα διόδια και δεν θα καταδιωχτούν οι «δεν πληρώνω».

Να καταδικαστούν οι υπουργοί για δυο αδικήματα: Ένα για παράβαση του νόμου και δεύτερο για εξαπάτηση του λαού. Επειδή, ούτε ο κ Σπίρτζης ούτε κανένας άλλος από τους γενναίους του Μπρανκαλεόνε εφάρμοσε τις υποσχέσεις και οι «δεν πληρώνω» διώκονται κανονικά από το νόμο! Έχοντας εξαπατηθεί ξεκάθαρα.

Είναι ίδιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να διαφημίζουν την περιφρόνηση στο νόμο περισσότερο από την αλλαγή του! Γιατί πράγματι υπάρχουν νόμοι που είναι άδικοι και εμβόλιμοι από συμφέροντα. Όταν γίνεις κυβέρνηση τους αλλάζεις. Καταλαβαίνει κανείς την αντιπολιτευτική ρητορεία που ζητάει ανατροπή των πάντων. Αλλά, ο νους σταματάει όταν τίποτε δεν ανατρέπεται μόλις οι … ανατροπείς γίνουν κυβέρνηση!

Δεν είναι η στιγμή για να επιχειρηματολογήσω ότι η νοοτροπία «δεν πληρώνω» είναι ανόητη ως κοινή λογική, για να μην πω τίποτε πιο χοντρό. Επειδή, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η πληρωμή, αλλά η άνιση πληρωμή! Επιπλέον, στα παλιά της τα παπούτσια η διοίκηση ή ο Μπόμπολας αν δεν πληρώνουν δύο στους χίλιους. Θα τα πάρουν πιο χοντρά από τους υπόλοιπους!

Μια αριστερά – και όχι μόνο- με δομημένη ιδεολογία θα ήξερε ότι το πρόβλημα λύνεται όταν το σύνθημα είναι «να πληρώνουμε όλοι δίκαια». Όχι να μην πληρώνουμε! Γιατί ένα από τα προβλήματα του τόπου είναι ακριβώς ότι ένα μεγάλο κομμάτι των αρχόντων, του πληθυσμού και του κεφαλαίου, καλυπτόμενο πίσω από νόμους και αβελτηρία «δεν πληρώνει».

Αλλά, αυτό, απαιτεί κοινή λογική και πραγματική κοινωνική σκέψη. Για τα οποία πρέπει να πληρώσεις. Με κόπο.




Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης  -  liberal.gr   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *