Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Συνελήφθη Ισπανός κατάσκοπος στην Κω – Έστελνε πληροφορίες στους Τούρκους

Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για τη δράση «εθελοντών» στις ΜΚΟ στα νησιά     


Σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη δράση κατασκόπων υπέρ της Τουρκίας στην Ελλάδα προχώρησε το Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα έχει σημάνει γενικευμένος συναγερμός στις ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι οποίες όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα θεωρούν πιο πιθανή κάποια τουρκική προβοκάτσια στα νησιά και στη Θράκη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου. Οι πρόσφατες συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών που επιβεβαιωμένα δρούσαν ως κατάσκοποι για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το οπλοστάσιο που βρέθηκε σε τζαμί στην Ξάνθη εκτιμάται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Σύμφωνα με αρμόδια ελληνική πηγή την οποία δεν κατονομάζει το Πρώτο Θέμα, ένας άτυπος τουρκικός στρατός δρα εντός της ελληνικής επικράτειας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές αποφεύγουν να αποκλείσουν ακόμα και ακραία σενάρια, όπως κάποιου είδους θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αναταραχή στη Θράκη ή και επεισόδια με μουσουλμάνους μετανάστες στην Αθήνα.

Εξάλλου, τα τελευταία δύο χρόνια η κατασκοπεία στο ελληνικό έδαφος έχει προσλάβει διαστάσεις, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με ανώτατο αξιωματικό να δηλώνει ότι υπάρχουν έως και 500 κατάσκοποι μόνο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία απέλασε έναν ακόμα Τούρκο κατάσκοπο. Το Βέλγιο αρνείται βίζες σε Τούρκους ιμάμηδες, επειδή θεωρεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία έδωσε και επίσημη εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας πιθανής τουρκικής κατασκοπείας εντός του γερμανικού εδάφους. Στην Ελλάδα, όμως, έχουν καταγραφεί δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κατασκοπείας, που στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν και μετά την ανακάλυψή τους στην αφάνεια, με συγκεκριμένες ΜΚΟ να έχουν μεγάλη συμβολή υπέρ της τουρκικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, περί τα τέλη Ιανουαρίου, αλλοδαπός «εργαζόμενος» σε ΜΚΟ με πλούσια δράση στη Λέσβο συνελήφθη να έχει στήσει ολόκληρο σύστημα υποκλοπών. Οι αρχές ασφαλείας υποψιάζονται ότι στόχος του ήταν να παρακολουθεί και να καταγράφει για λογαριασμό της ΜΙΤ όχι μόνο τις κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις απόρρητες συνομιλίες των λιμενικών με τις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί. Μετά τη σύλληψή του αποδείχτηκε ότι πρόκειται για Ισπανό υπήκοο 40 ετών, που είχε δηλωθεί στις Αρχές ως εθελοντής με αντικείμενο την πρώτη υποδοχή και την περίθαλψη προσφύγων που έφταναν στο νησί. Μετά από μυστική επιχείρηση, οι Αρχές τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν. Στο αυτοκίνητό του είχε ειδική κεραία ραδιοσυχνοτήτων και εξειδικευμένο ακριβό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία.

Η υπόθεση έφυγε γρήγορα από τη δικαιοδοσία της τοπικής Αστυνομίας και πέρασε στα χέρια της ΕΥΠ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πάντως, διέταξε να εξεταστεί από πραγματογνώμονα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός υποκλοπών. Προς το παρόν, ο συλληφθείς δεν έχει δώσει εξηγήσεις για το πώς ο επίμαχος εξοπλισμός βρέθηκε στην κατοχή του. Τις υποψίες ότι χρησιμοποιείτο και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Στρατού ενισχύουν οι σχέσεις του συγκεκριμένου «εθελοντή» με Τούρκους δουλεμπόρους και πιθανόν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα πάντα με πηγές, η δικογραφία έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται εξελίξεις, οι οποίες μάλλον δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η υπόθεση κρίθηκε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο περιστατικό απλώς επιβεβαίωσε τους φόβους των ελληνικών αρχών ασφαλείας ότι η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρεται για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κατασκοπείας, αλλά και δικτύων με σκοπό την αποσταθεροποίηση της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί δύο-τρία ακόμα περιστατικά επιβεβαιωμένης κατασκοπείας στα ελληνικά νησιά. Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο στην εφημερίδα για πολλά περισσότερα με την εμπλοκή ατόμων που είτε ως πρόσφυγες και εθελοντές ΜΚΟ, είτε ως τουρίστες συλλέγουν στοιχεία και φωτογραφίες που αποστέλλονται στην υπηρεσία τους για αξιοποίηση. Με δεδομένη την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών και προκλήσεων, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εντοπίζουν αφανείς δράσεις κάποιων ΜΚΟ που έχουν εγκατασταθεί στην ευαίσθητη αυτή παραμεθόρια περιοχή.

Αυτό που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι ότι στην επεκτεινόμενη και εντεινόμενη τουρκική κατασκοπευτική δράση στα ελληνικά νησιά εμπλέκονται Ευρωπαίοι πολίτες. Οι Αρχές, μάλιστα, κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός περίτεχνου ευρωπαϊκού δικτύου πολιτών υπεράνω υποψίας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.

Τον Μάιο του 2016, Δανός πολίτης, 66 ετών, συνελήφθη στη Χίο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το νησί με το πλοίο της γραμμής. Οταν τον ακινητοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στην κάμερά του είχε φωτογραφίες πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, της Frontex και του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ότι είναι εθελοντής μιας σουηδικής ΜΚΟ και ότι κατ’ εντολή των υπευθύνων της απαθανάτιζε τα πλοία! Η συγκεκριμένη ΜΚΟ επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο εν λόγω ήταν μέλος της, αλλά ότι είχε αποχωρήσει εδώ και καιρό και ότι ποτέ δεν είχε λάβει εντολή να φωτογραφίζει.


Η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι σήμερα περίπτωση, όμως, αφορά τον ηλικιωμένο Γερμανό Κ. Χ. Κ., που συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014 με τις ίδιες κατηγορίες. Ο συνταξιούχος, που ζούσε μόνιμα στην Ελλάδα, τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Τον εντόπισαν να φωτογραφίζει ένα ελληνικό φυλάκιο μέσα από το αυτοκίνητό του. Μετά από έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή του ένα ζευγάρι κιάλια, διάφοροι φακοί για κάμερες και πολλά στικάκια μνήμης. Η φωτογραφική του μηχανή περιείχε φωτογραφίες εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού και κυβερνητικών-δημόσιων κτιρίων στην Κω, η οποία απέχει μόλις 3 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Στο σπίτι του βρέθηκαν σημειωματάρια και τουρκικά έγγραφα, αλλά και πολλές ακόμα φωτογραφίες ελληνικών αμυντικών θέσεων, στρατιωτικών οχημάτων, σταθμών τηλεπικοινωνιών κ.ά. Ο συγκεκριμένος δεν άργησε να ομολογήσει: «Κατοικούσα για δύο χρόνια στον οικισμό Πελεζίκι ως συνταξιούχος. Για μία εικοσαετία διετέλεσα στέλεχος του στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ έζησα για αρκετά χρόνια και στην Τουρκία. Εκεί στρατολογήθηκα με στόχο να συγκεντρώνω πληροφορίες για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Συνέλεγα στοιχεία και φωτογραφίες, αλλά ουδέποτε άνοιξα κάποιο ντουλάπι ή εισχώρησα σε κάποιον χώρο για να αφαιρέσω απόρρητες πληροφορίες».   



athensvoice.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *