Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ο Τραμπ εξετάζει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία..?


Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε σε μέλη του Κογκρέσου ότι εξετάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης  

H πληροφορία που μετέδωσε απόψε το CNN χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή εξέλιξη από τους αναλυτές, αν επιβεβαιωθεί.   Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα σε ορισμένα μελή του Κογκρέσου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη στο Χαν Σεϊχούν.

Τα παραπάνω μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο πηγή την οποία δεν κατονόμασε. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό, αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο Τραμπ βασίζεται στην κρίση του Μάτις, πρόσθεσε η ίδια πηγή    

Τι είχε προηγηθεί και πως οι χθεσινές δηλώσεις οδηγούν στη σημερινή πληροφoρία:   Χθες, ο Τραμπ αποκάλεσε «φρικτή» και «αποκρουστική» την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στην Συρία, κάνοντας λόγο για «μια φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας».   Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Οβάλ Γραφείο, κατά πόσον χαράζει μια νέα πολιτική αναφορικά με την Συρία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Θα δείτε».


Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση «παραβίασε πολλές γραμμές για τον ίδιο», παραπέμποντας στην περίφημη «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε κάνει λόγο ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιώντας τη Δαμασκό να μη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. 6.4.2017 «Φονιάδες των λαών Ρώσοι;» Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά έναντι του Άσαντ έχει αλλάξει» μετά την επίθεση στη Χαν Σεϊχούν, πολύ περισσότερο επειδή πολλά από τα θύματά της ήταν παιδιά, πράγμα που είχε «μεγάλη επίπτωση σε μένα».

Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα είχε απειλήσει ότι θα αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας εάν η Δαμασκός προχωρούσε στη χρήση χημικών όπλων, που είχε χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή». Αυτή παραβιάστηκε το καλοκαίρι του 2013, αλλά η Ουάσινγκτον δεν προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση. Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι οι «ειδεχθείς» ενέργειες του καθεστώτος του Άσαντ «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές».


Είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε μια ευκαιρία να διευθετήσει τη συριακή κρίση όταν η Δαμασκός παραβίασε την «κόκκινη γραμμή» της. Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν λίγη ώρα αφού η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμείνει άπραγο.        







 lifo.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *