Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Χωρίς συμφωνία επιστρέφουν από Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης


Μέχρι τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αθήνας) κράτησαν οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και Ελλήνων υπουργών με απώτερο στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις. Παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία σε κάποιο από τα ανοιχτά θέματα ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έγραφε σε tweet ότι έχει επιτευχθεί «καλή πρόοδος» με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα από τις βάσεις του καθενός μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην ελληνική οικονομία η παράταση της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μέτρων που έχουν ληφθεί, την στιγμή που οι δείκτες της οικονομίας θα χειροτερεύουν.

Χθες από την μία διεξάγονταν επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, με τον κ. Τσίπρα να επικοινωνεί με τον πρόεδρο της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ, σε μία προσπάθεια της Αθήνας  να επιτευχθεί κάποια πρόοδος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Παρασκευής, ώστε να μην λήξει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών με άλλο ένα ναυάγιο, την στιγμή που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ελληνική οικονομία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες πως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της  αξιολόγησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση της  οικονομίας θα είναι τέτοια που όλες οι παράμετροι βάσει των οποίων ελήφθησαν οι αποφάσεις  θα πρέπει να επανεξεταστούν». Με αυτό τον τρόπο απαντούσε ουσιαστικά στο ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσαν να βγουν αληθινά τα σενάρια που θέλουν η κυβέρνηση να μαζεύει λεφτά, έτσι ώστε να μην χρειαστεί την εκταμίευση από το κλείσιμο της αξιολόγησης για να πληρώσει τα περίπου 7 δισ. του Ιουλίου. Η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική, φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη», είπε.

Εξάλλου, τόνισε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και όχι τεχνικούς. «Οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία» ανέφερε. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί τόνισε πως μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι μόνο εφικτή σύντομα, αλλά και αναγκαία» γιατί όπως είπε «έτσι θα περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και δεν θα χαθούν και τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα».

Η χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε τελευταία στιγμή ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ από την πλευρά των θεσμών και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γ Χουλιαράκη την υπουργό εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρισκόταν η Ουάσιγκτον.


Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προσήλθε με τις ίδιες προτάσεις που είχε αποστείλει σε επιστολή του ο κ. Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα-αυτές  που είχαν δημιουργήσει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις- γεννώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η  στάση να άρει το αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, η πρόταση του κ. Τσακαλώτου αφορά τη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα τη μείωση το 2019 κατά 0,3% του ΑΕΠ του αφορολόγητου και κατά 0,7% το 2020. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί αυτό να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020. 




kathimerini.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *