Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία :Μικρό προβάδισμα του «Ναι» - Το «Όχι» προηγείται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα


Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.

Σύμφωνα με το δίκτυο Cnn Τurk, η συμμετοχή στο σημερινό δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στο 90%. Το HaberTurk έκανε λόγο για συμμετοχή 86%.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Τούρκων απάντησε θετικά στο ερώτημα του Ερντογάν για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στο 95% της καταμέτρησης το «Ναι» προηγείτο με 51,8% και το «Όχι» ακολουθούσε με 48,2%.



  
Στην Κωνσταντινούπολη, στο 88% της καταμέτρησης το όχι πέρασε μπροστά με 50,3%. Στο 98% της ενσωμάτωσης στην Άγκυρα το «Όχι», επίσης προηγείται με 50,9%,

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσι Καϊνάκ σχολίασε ότι αν και το «Ναι» δεν έλαβε όσες ψήφους ανέμενε, συνεχίζει να ηγείται της κούρσας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να πραγματοποιήσει δηλώσεις στις 21.00. 


CHP: Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα CHP, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η απόφαση της εκλογικού συμβουλίου να αποδεχθεί ψήφους που δε φέρουν σφραγίδα θα προκαλέσει σοβαρό ζήτημα νομιμότητας.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Μάλιστα το CHP ετοιμάζεται να ζητήσει επανακαταμέτρηση σχεδόν του 60% των ψήφων.





«Όχι» από τους Τούρκους που διαμένουν στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας το «Ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους), ενώ το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).






Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα. 




kathimerini.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *