Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Το παιχνίδι (για τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι χαμένο;


Του Γιάννη Παντελάκη

Μια νέα δημοσκόπηση ήρθε για να μας πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν δέκα μονάδες πίσω από τη Ν.Δ. Κι αυτή, επιβεβαιώνει πως ο δρόμος για τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές, δεν φαίνεται να αλλάζει. Αυτό σημαίνει πως θα πέσουν αμαχητί; Κάθε άλλο. Ήδη ετοιμάζεται η «επαναστατική» αντεπίθεση. Ξεκινάει με τουλάχιστον 30.000 μονιμοποιήσεις εκτάκτων υπαλλήλων, μερικά ακόμα εγκαίνια δημόσιων έργων και πολλές εξεταστικές.

Στον επόμενο ενάμισι χρόνο -το τέλος του οποίου θεωρείται ο πιθανότερος χρόνος για εκλογές- θα δοθούν γενναίες μάχες. Επικοινωνιακή διαχείριση του τέταρτου -ουσιαστικά- μνημονίου που θα ψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες, διορισμοί και ρουσφετολογική διαχείριση όπου είναι εφικτό, επαναφορά στην επικαιρότητα σκανδάλων παλιών εποχών και κορδέλες, πολλές κορδέλες σε έργα που ξεκίνησαν από παλιά και ολοκληρώνονται τώρα.

Ο Τσίπρας για άγνωστο λόγο, με χθεσινή δήλωσή του  πανηγυρίζει: «Το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε τον Schaeuble και το ΔΝΤ», είπε αναφερόμενος στο πλεόνασμα του 2016. Γιατί παρατηρείται αυτή η κραυγαλέα αντίφαση, γιατί δηλαδή εξουδετερώθηκαν αυτοί οι δυο όταν πέτυχαν αυτό που ήθελαν (την ψήφιση των μέτρων του τέταρτου ουσιαστικά μνημονίου και την διατήρηση υψηλών στόχων πλεονασμάτων μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου) δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Ο Τσίπρας λέει ο,τι νομίζει και ας μην έχει αυτό κάποια λογική βάση.

Με τον ίδιο τρόπο -αυτόν της παραποίησης της πραγματικότητας- θα διαχειριστούν και το νέο κύμα των σκληρών μέτρων. Το παραμύθι των αντίμετρων (ανάλογο του παράλληλου προγράμματος), πλασάρεται ήδη, ενώ η εκτίμησή τους είναι πως τα μέτρα αυτά επειδή ακριβώς θα έχουν χρόνο εφαρμογής μετά το τέλος του 2018, δεν θα επηρεάσουν άμεσα τους θιγόμενους ως τότε δηλαδή και αυτό μπορεί να περιορίσει τις αντιδράσεις. Άλλωστε, υπάρχει πάντα ο χρόνος για να προσθέσουν στο αφήγημά τους νέες υποσχέσεις ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, ό,τι θα τα επαναδιαπραγματευτούν κ.ο.κ. Είναι ικανοί γι' αυτό.

Η χθεσινή είδηση ότι ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δείχνει μια ακόμα κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν. Με το βάσιμο επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα επιχειρήσουν αυτές τις μετατροπές συμβάσεων κάτι το οποίο αντικειμενικά θα δυσκολέψει την θέση της αντιπολίτευσης. Κανένα κόμμα και ιδιαίτερα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία δεν εναντιώνεται εύκολα σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ένα δεύτερο δείγμα των ρουσφετιών που θ' ακολουθηθούν ως μηχανισμοί ανάκτησης της χαμένης επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν οι προσλήψεις των 2.388 ατόμων που θα απασχολούνται από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά θα αμείβονται από την ΔΕΗ.

Στο προεκλογικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη έχουμε δει, έχει προστεθεί και η γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος του μυστριού. Εγκαίνια δηλαδή έργων τα οποία ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί, ακόμα και αν έχουν δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκαινιάζονται με κάθε επισημότητα. εμφανίζονται ως προϊόν της σημερινής κυβέρνησης και προβάλλονται με συμβολισμούς που επιχειρούν να δείξουν ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση («τα έργα δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει»).

Τα σκάνδαλα ή όσες υποθέσεις έχουν υποψίες σκανδάλων από τα προηγούμενα χρόνια (εξοπλιστικά προγράμματα, διαχείριση δημόσιου χρήματος στην υγεία κ.α.), ήδη χρησιμοποιούνται ως αντιπερισπασμός ο οποίος κεντρικό στόχο έχει στελέχη της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και άλλης. Οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές της Βουλής το επόμενο διάστημα θα γνωρίσουν ημέρες... δόξας. Πρόσωπα του παρελθόντος θα παρελαύνουν, αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις» θα διαχέονται στο δημόσιο διάλογο και γενικότερα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να θυμίζει το παρελθόν των άλλων. Το οποίο -ελπίζουν- θα βάζει στην άκρη το δικό της παρελθόν.


Είναι όλα αυτά -και μερικά ακόμα- ικανά ν' αλλάξουν το παιχνίδι που σήμερα μοιάζει χαμένο για τον ΣΥΡΙΖΑ; Η εμπειρία έχει δείξει πως όχι. Όσα προεκλογικά ρουσφέτια και αν έκαναν κυβερνήσεις που ήδη είχαν χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεν απέφυγαν στις κάλπες την ήττα. Άλλωστε και όλες οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας του τελευταίους μήνες δείχνουν πως τουλάχιστον το 30-40 % των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν κατηγορηματικά την επάνοδό τους σ αυτόν. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις αυτές μπορεί να πετύχει δυο άλλους στόχους: 1) να περιορίσει τις πιθανότητες της Ν.Δ. για αυτοδυναμία και 2) να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα τον κρατήσει στο παιχνίδι μετά τις επόμενες εκλογές.  




liberal.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *