Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία και όλα είναι στον αέρα όπως τον Δεκέμβριο


Όποιος νομίζει ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών και η χώρα ξεβάλτωσε για να πάει παρακάτω είναι είτε πολύ καλόπιστος, είτε πολύ αφελής, είτε βραχίονας της κυβερνητικής προπαγάνδας. Μ αρέσει που η συμφωνία εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή χωρίς να έχει ακόμα … εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου! Μα, καλά. Κανείς δε διαβάζει τι λένε οι δηλώσεις;

Κατ αρχήν, υπάρχει προφορική συμφωνία με έναν καθ έξιν αφερέγγυο συνομιλητή και ψεύτη; Ο οποίος δήλωσε στο συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροχτές ότι τίποτε δεν θα εφαρμοστεί αν δεν μπουν πρώτα μπροστά οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους;

Τα πραγματικά περιστατικά μας λένε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί επί της ουσίας και ότι έχουμε μια επανάληψη του Δεκεμβρίου, τότε που ο Ε. Τσακαλώτος με σημείωμά του υποσχόταν ότι «θα είναι καλό παιδί» μόνο και μόνο για να επιστρέψουν οι «θεσμοί». Και όλα, όπως και τότε είναι στον αέρα.

Την ώρα που οι δανειστές δηλώνουν ευθέως ότι μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν, μόνο αν κριθεί απαραίτητο, μετά την ψήφιση και εφαρμογή των επαχθών περικοπών συντάξεων και εισοδημάτων, ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προχτές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες δήλωναν ότι τίποτε δεν θα εφαρμοστεί αν προηγουμένως δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος!

Επί πλεόν, κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ δήλωναν ότι τα μέτρα δεν θα … ψηφιστούν καν αν προηγουμένως δεν συμφωνηθούν τα μέτρα χαλάρωσης του χρέους, που …έχουν συμφωνηθεί από πέρυσι!!

Επίσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τεχνική συμφωνία θα ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με τα «θετικά μέτρα» , που εκείνη ονομάζει αντίμετρα, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα αποδειχτεί ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι και το 2019 και μετά θα επιτραπούν τα μέτρα «ελεημοσύνης» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ότι σε προσεχές Eurogroup θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος ώστε το ΔΝΤ να έχει μια θετική μελέτη βιωσιμότητάς του ώστε να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό «πρόγραμμα». Την ίδια ώρα το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι εφικτό για πάνω από φέτος!

Χτές ο Σόιμπλε δήλωνε ότι «πρώτα θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και μετά θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!» Αλλά, η κυβέρνηση χτες με διασπορά «είδησης», της οποίας δεν αναλαμβάνει κανείς την πατρότητα (!) επισήμως (αλλά τη διαδίδει…) προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις Σόιμπλε, εμφανίζοντάς τον κι όλας να επιβεβαιώνει τη «συμφωνία» της Μάλτας! Ποια συμφωνία! Προφανώς τον χαϊδεύει αφού δεν μπορεί να τον δαγκώσει.

Την  ίδια ώρα που κυβέρνηση και πρωθυπουργός τα λένε αυτά, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι οι «εταίροι» έχουν συμφωνήσει από πέρυσι τον Μάιο (!) να εξετάσουν μέτρα βαθειάς ελάφρυνσης του χρέους μετά τη λήξη του μνημονίου το 2018 και μόνο αν κριθεί απαραίτητο!

Και ενώ η κυβέρνηση ακόμα και χτες επέμενε ότι οι διαφωνίες ΕΕ και ΔΝΤ καθυστερούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας, οι κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ δεν είχαν καμιά διαφωνία, στη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος». Και πώς να έχουν άλλωστε! Οι χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΔΝΤ, και μάλιστα από τα πιο ισχυρά! ΔΝΤ και Ευρωζώνη συνομιλούν στην ίδια γλώσσα με τα ίδια συμφέροντα, ψάχνοντας μια κοινή συνισταμένη γεφύρωσης των συμφερόντων τους. Τα οποία εξυπηρετούν τους δανειστές και κανέναν άλλον.

Απόδειξη ότι το μπρα ντε φέρ κυβέρνησης – δανειστών συνεχίζεται είναι και η χαλαρότητα, με την  οποία οι δεύτεροι προγραμματίζουν την επιστροφή τους και ενώ τρέχουν δανειακές υποχρεώσεις την Ελλάδας. Για τις οποίες η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί από την τρόικα να μην διανοηθεί ότι θα πληρώσει από τα λεφτά των ταμείων που συσσωρεύει εδώ και τρείς μήνες! Θα πληρώσει από τα χρήματα του σε εκκρεμότητα δανείου. Κοινώς, μετά το 2015 μας πήραν χαμπάρι…

Έτσι, οι δανειστές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν μετά τις 23 Απριλίου, που είναι η Σύνοδος του ΔΝΤ, χωρίς να προσδιορίζουν ημερομηνία. Αφήνοντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση να βράζει στο ζουμί της, προσπαθώντας να περάσει από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα, και από την προπαγάνδα τα δήθεν αντίμετρα, πιεζόμενη (όπως πάντα) από το χρόνο.

Σ αυτό το σαφές σκηνικό, μοιάζει κωμικός ο υποτιθέμενος διάλογος μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ πριν λίγες μέρες που έσπειρε η κυβέρνηση και αναπαρήγαγαν αμάσητο ως πραγματικό σχεδόν όλα τα ΜΜΕ.

Σ αυτόν, υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργός πήρε στο τηλέφωνο την καγκελάριο για να της αναγγείλει ότι the game is over και για να την … προειδοποιήσει να μαζέψει τον Σόιμπλε που θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε grexit, πράγμα που ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει!

Η Μέρκελ… τρομοκρατημένη του υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για λύση μέχρι την περασμένη Παρασκευή, πράγμα που έγινε!!

Κατά τα άλλα, υπάρχει συμφωνία! Ο Μινχάουζεν είναι νεκρός. Ζήτω ο Μινχάουζεν.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης 




liberal.gr


   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *