Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Λευτεριά στο Σώρρα...


Του Γιάννη Παντελάκη

Συχνά έχουμε την εντύπωση πως όλοι οι πολίτες κρίνουν μ' έναν στοιχειωδώς ορθολογικό τρόπο, κάνουν τις επιλογές τους με βάση πραγματικά στοιχεία και με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονται πολιτικά και ψηφίζουν. Μια χθεσινή εικόνα από τα δικαστήρια της Πάτρας έρχεται να επιβεβαιώσει πως δεν ισχύουν όλα αυτά. Εκατοντάδες πολίτες μεταφέρθηκαν ακόμα και με πούλμαν στο χώρο όπου εκδικάζεται η αίτηση αναστολής του Σώρρα, έκλεισαν μια κεντρική λεωφόρο και έκαναν μια αξιοζήλευτη αριθμητικά διαδήλωση για να υποστηρίξουν τον αρχηγό των «Ελλήνων συνέλευσις» ζητώντας την αθώωσή του!

Ο Σώρρας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με την κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος και αναζητείται για να συλληφθεί. Το δικαστήριο έκρινε με αντικειμενικά στοιχεία. Τον μήνυσε ένας πρώην συνεργάτης του ο οποίος τον κατηγορεί ότι του υπέκλεψε 100.000 ευρώ και αντί να τον πληρώσει του έδωσε ληγμένα δηνάρια του Κουβέιτ! Υπάρχουν εκατοντάδες πολίτες -ενδεχομένως και χιλιάδες- οι οποίοι δεν επηρεάζονται από αυτό, προφανώς πιστεύουν ότι πρόκειται για πλεκτάνη από τους πολιτικούς αντιπάλους του Σώρρα. Πολίτες που επίσης προφανώς πιστεύουν ότι ο Σώρρας διαθέτει 600 δισ. ευρώ!

Παρατηρούσα τα πρόσωπα των συγκεντρωμένων έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από αυτούς που λέμε «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», οι οποίοι φαντάζομαι δύσκολα σηκώνονται από τον καναπέ τους για να μετάσχουν σε κινητοποίηση ή οποιαδήποτε άλλη δράση. Και οι οποίοι ωστόσο, είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν από κάπου μακρυά για να φτάσουν ως την Πάτρα και να δηλώσουν τη στήριξή τους στον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι με τα 600 δισ. ευρώ που διαθέτει θα ξεπληρώσει το χρέος της χώρας.

Ειδικοί, ενδεχομένως να μπορούν με μεγαλύτερη επάρκεια για να εξηγήσουν γιατί κανονικοί άνθρωποι, φαινομενικά ορθολογιστές είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν κάτι όχι απλά αυθαίρετο και παράλογο αλλά και μη αποδείξιμο στο ελάχιστο. Προφανώς μια από τις βασικές αιτίες είναι η έλλειψη γνώσης, η οποία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι αναγκαία για να ερμηνεύσει την οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο πως οι θεωρίες συνωμοσίας ή η πίστη σε ανύπαρκτα θέματα (π.χ. μας ψεκάζουν και έτσι αλλοιώνουν τη σκέψη μας), βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και έκφραση τα χρόνια της κρίσης. Τελευταία έρευνα έδειξε πως οι υποστηρικτές των ψεκασμών φτάνουν το ¼ του πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, τα γραφεία της οργάνωσης Σώρρα ήταν εκείνα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από κάθε άλλου κόμματος ή κινήματος. Γραφεία άνοιγαν σε κάθε γωνιά της χώρας και από πουθενά δεν πληροφορηθήκαμε ότι μετά την τελευταία καταδίκη του μειώθηκε ο αριθμός εκείνων που τα επισκέπτονται. Μάλλον η καταδίκη του, τους συσπείρωσε περισσότερο.

Στην ενίσχυση αυτής της συμπεριφοράς, προφανώς και έπαιξε ρόλο ο τρόπος με τον οποίο πολιτικές δυνάμεις ερμήνευσαν από την αρχή την κρίση και τα αίτια της. Δεν ήταν ο μεγάλος δανεισμός μιας χώρας με σαθρά οικονομικά θεμέλια η αιτία, ούτε καν ο καιροσκοπισμός κυβερνήσεων που οδηγούσαν σε ενίσχυση αυτής της αιτίας. Δεν ήταν καν η επικράτηση της ελεύθερης αγοράς και η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί σ' αυτό. Ήταν κάτι άλλο. Το χρέος που είναι παράνομο και επονείδιστο. Οι βλέψεις των ξένων να υποτάξουν τη χώρα. Οι προδότες Γερμανοτσολιάδες πολιτικοί που μας οδήγησαν ως εδώ. Και άλλοι πολλοί. Ακόμα και σήμερα, πολιτικοί κάνουν καριέρα με ανάλογα επιχειρήματα. Γιατί να μην συνεχίσει την καριέρα του ο Σώρρας;

Οι οπαδοί του Σώρρα, αποτελούν μια κατηγορία. Υπάρχουν κι άλλες με χαρακτηριστικά που δεν ανταποκρίνονται στην λογική πάντα. Αν αθροίσεις όλες αυτές τις εκφράσεις-η περίπτωση Λεβέντη δεν απέχει πολύ από ανάλογα χαρακτηριστικά-το αποτέλεσμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα απογοητευτικό...



liberal.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *