Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Κυνισμός... (γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία)


Του Γιάννη Παντελάκη

Η κυβέρνηση βρισκόταν ένα βήμα πριν την συμφωνία με τους δανειστές και την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Και αυτό επειδή ο Τσίπρας ζήτησε – μέσω Τσακαλώτου – την περικοπή των συντάξεων να γίνει το 2020 και όχι σε δυο δόσεις, το 2019 και το 2020. Ο λόγος της παρέμβασης Τσίπρα, δεν αφορούσε στο ενδιαφέρον του για τους συνταξιούχους. Αλλά στο ενδιαφέρον του για τις επόμενες εκλογές. Αυτό λέγεται πολιτικός κυνισμός.

Στις τελευταίες συναντήσεις δανειστών και εκπροσώπων της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε λευκός καπνός, σύμφωνα με την κλισέ δημοσιογραφική έκφραση. Το κλίμα αυτό διοχετευόταν και από την πλευρά Τσακαλώτου ενώ και η ενημέρωση που έκαναν οι Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, το επιβεβαίωνε. Ο Κουίκ έλεγε χαρακτηριστικά ότι "κλείσαμε" και όλοι στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι ως την Παρασκευή θα είχε κλείσει το staff level agreement. Τα πράγματα χάλασαν την τελευταία στιγμή.

Πρόκειται γι αυτό που περιέγραψαν δημοσιογραφικές πληροφορίες ως διαφωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου. Ο δεύτερος είχε συμφωνήσει με την τρόικα και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλεπόταν η περικοπή των συντάξεων ν' αρχίσει το 2019. Ο Τσίπρας αντέδρασε προτείνοντας η περικοπή ν αρχίσει το 2020. Η πρωθυπουργική αντίδραση δεν είχε σχέση με το ενδιαφέρον του να θιγούν λιγότερο οι συνταξιούχοι. Απλά δεν θα ήθελε οι νέες περικοπές – που συμφώνησε ο ίδιος – να γίνουν από την δική του κυβέρνηση. Αλλά την επόμενη.

Η τετραετία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019. Και παρά τις πολλές αντίθετες εκτιμήσεις, τότε προβλέπεται να οδηγηθούμε σε εκλογές. Ο Τσίπρας δεν θέλει να πάμε σε αυτές ενώ μερικούς μήνες πριν θα είχε κάνει μια ακόμα γενναία περικοπή σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Και επειδή είναι ικανός στις επόμενες εκλογές να κατέβει με προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα αποτρέψει τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων (ναι αυτές που ο ίδιος συμφώνησε!), προσπαθεί να μεταθέσει τον χρόνο των περικοπών έναν χρόνο αργότερα.

Οι συνταξιούχοι έτσι κι αλλιώς θα χάσουν από μια έως δυο συντάξεις τον χρόνο λόγω των περικοπών που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν αυτό συμβεί το 2019 ή το 2020 έχει μικρή σημασία για τους ίδιους. Οι συντάξεις που θα παίρνουν για το υπόλοιπο του βίου του θα είναι σφαγιασμένες. Έχει μεγάλη σημασία όμως το θέμα αυτό για τον Τσίπρα. Ο οποίος με κυνικό τρόπο επιχειρεί να μεταθέσει το θέμα χρονικά ώστε να βοηθηθεί στα επικοινωνιακά του τερτίπια.


Αυτός είναι είναι ο βασικός λόγος που δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία. Τα υπόλοιπα – για αντιδράσεις στα εργασιακά ή την πώληση της ΔΕΗ – αποτελούν προσχήματα. Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον αφορά στην μελλοντική του πολιτική επιβίωση. Στο όνομα αυτής συμβαίνουν όλα...  






liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *