Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο Περικλής Κοροβέσης επιστρέφει στο κελί των βασανιστηρίων

  

"Ο συγγραφέας των Ανθρωποφυλάκων απελευθερώθηκε -ο ολοκληρωτισμός έχει κι αυτός τα ατυχήματά του-, έγραψε αυτή την κατάθεση και ας δεχθεί τις ευχαριστίες μας" σημείωνε διορατικά ο Πιερ Βιντάλ - Νακε στη Monde  το Νοέμβριο του 1969.

Η μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση για τα βασανιστήρια της Χούντας στην Ελλάδα είχε μόλις κυκλοφορήσει στα γαλλικά. Το επόμενο διάστημα θα προκαλούσε πλήθος επανεκδόσεων σε διάφορες γλώσσες και πληθώρα δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους εφημερίδες και περιοδικά. Όταν το Look Magazine διερωτήθηκε στο εξώφυλλό του "γιατί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων να δίνονται σε μια κυβέρνηση που κρατά την εξουσία με βασανιστήρια" ο δικτάτορας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για "έργο ψυχοπαθούς" και προχώρησε σε μια μάλλον οξύμωρη διαβεβαίωση: Ας του υποδείξουν τους βασανιστές και θα τους εκτελέσει με τα ίδια του τα χέρια...

Πέρασαν πολλά χρόνια έως την ωμή παραδοχή του έτερου δικτάτορα Ιωαννίδη για τα βασανιστήρια που άφησαν ανάπηρο τον ηρωικό ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλή στο κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ: "Καλά του κάναμε. Να ησυχάσουμε. Η δύναμις επιβάλλεται δια παντός τρόπου".

Αυτόν τον φρικτό τρόπο βίωσε, κατέγραψε και έκανε γνωστό ανά τον κόσμο με τους Ανθρωποφύλακες ο Περικλής Κοροβέσης. Σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να μην γνωρίζει. Πόσο μάλλον οι απανταχού αναθεωρητές και οι υμνητές που αναπολούν τη "δύναμη" της Χούντας.

Επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ακόμα ντοκουμέντο ιστορικής μνήμης, με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το NEWS 247 ακολούθησε τον Περικλή Κοροβέση στο κελί όπου κρατήθηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, υποβαλλόμενος σε ηλεκτροσόκ και απομόνωση.

"Το σημαντικό είναι ότι στη Χούντα εγώ ήμουν ελεύθερος" μας είπε. "Αυτοί που λένε ότι μας χρειάζεται μια Χούντα είναι τα πρόβατα της κοινωνίας που θέλουνε ένα μαντρί για να τα σφάξουνε. Γιατί αυτό κάνει η Χούντα, σφάζει".
Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη μαρτυρία του Περικλή Κοροβέση, μια αφήγηση στον ίδιο τόπο, σε άλλο χρόνο, με το φακό του  NEWS 247.









Ιωάννα Μπρατσιάκου  news247.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *