Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Commedia dell'arte


Του Γιάννη  Σιδέρη

Η πολιτική ζωή έχει μετατραπεί σε μια καθημερινή Commedia dell'arte, (ας την πούμε αυτοσχεδιαστική κωμωδία), καθώς δεν ξέρουν πώς να υπερασπίσουν τα μέτρα που παίρνουν. Ο μόνος που το ξεπέρασε και ένιψε χείρας ήταν ο Ζουράρις, που είπε: «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι αριστερές, η εφαρμογή τους δεν είναι»!

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε χθες ότι τα μέτρα που έρχονται «θα θίγουν ένα τμήμα της μεσαίας τάξη και όχι τους μικρομεσαίους». Την ίδια μέρα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος (αυτός που το Μάη του '16 είχε πει σε πάνελ του MEGA, βρέχει δισεκατομμύρια στη χώρα, και ο Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ έψαχνε μέσα στο στούντιο... ομπρέλα για να μη βραχεί), αποκάλυψε στο Realfm ότι το αφορολόγητο για τους άγαμους θα κατέβει στα 5.600 και για τους παντρεμένους στα 5.900! (και όπως έγραψε χιουμοριστικά – ή απελπισμένα -  στο Facebook κάποια παντρεμένη κυρία, «τόσα βάσανα για να γλυτώσουμε 300 ευρώ φορολογίας;»)!

Οπότε ακολουθώντας τη σκέψη Μπαλάφα, οι υπόχρεοι φορολογίας των 5.600 και των 5.900 το χρόνο, αποτελούν τμήμα της μεσαίας τάξης και όχι των μικρομεσαίων. Φυσικά ούτε κατά διάνοια να αποτελούν τμήμα των προλετάριων, με... τόσα λεφτά! Παράλληλα ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κόσμος που τους ψήφισε το Σεπτέμβρη του '15 γνώριζε τα μέτρα – δηλαδή γνώριζε ότι το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.900!

Κατά τα άλλα, όπως γράψαμε και χθες, η κυβέρνηση αποκάλυψε «σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα», ενώ ξεκινάει «ανένδοτο» για την παρελθούσα διαφθορά. Φυσικά σε κάποιο κόσμο γίνεται πιστευτή.

Η λαϊκιστική δημοσιογραφία και οι μη ενημερωμένοι οι πολίτες

Το βλέπεις στα social media ότι μετά από εφτά χρόνια μνημόνια, υπάρχει μη ενημερωμένος κόσμος που θεωρεί ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση και όχι η κρίση τα μνημόνια. Δεν αναφερόμαστε σε κριτική με επιχειρήματα, αν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε παίρνοντας μόνοι μας μέτρα. Αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει μάλλον τους ερευνητές στο μέλλον, καθώς η τωρινή περαιτέρω καταβύθισή μας δεν επιτρέπει ακόμη τη ψύχραιμη αποτίμηση. Αναφερόμαστε στην απλοϊκή εντύπωση ότι θα περνούσαμε το ίδιο καλά, αν δεν είχαμε τα μνημόνια.

Ένα άλλο τμήμα επίσης του κόσμου, θεωρεί ότι τα μνημόνια ήρθαν επειδή οι πολιτικοί και οι πολιτικοί φίλοι τους, έκλεψαν τα λεφτά. Σαφώς σκάνδαλα υπήρξαν, πρέπει να αποκαλυφθούν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα κατανόησης των μεγεθών που έλειψαν σε επίπεδο ελλείμματος και χρέους. Λογική η αντίδραση του κόσμου, όταν επαφίεται για την ενημέρωσή του σε λαϊκιστές δημοσιογράφους τηλεοπτικών εκπομπών, που χωρίς καμία αιδώ έβαζαν «ζωνάρι», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», δημιουργώντας ψευδή εικόνα του προβλήματος της χρεοκοπίας. Όχι όλη, αλλά κάποιο είδος τηλεοπτικής δημοσιογραφίας έχει παίξει χείριστο ρόλο στην παραπληροφόρηση του λαού, αυτά τα κρίσιμα χρόνια.

Το χρέος τώρα

Σήμερα μπαίνουμε στην κρίσιμη εβδομάδα, αν και όλα αυτά τα χρόνια είμαστε εθισμένοι να ζούμε κρίσιμες βδομάδες με τη χώρα «στην κόψη του ξυραφιού», κατά τη συνήθη έκφραση. Παρακολουθούμε σε γενικές γραμμές τις διαπραγματεύσεις και αποτυπώνουμε τα αποτελέσματά τους, αλλά αρνηθήκαμε να παρακολουθήσουμε κατά πόδας όλο αυτό το «αντιστασιακό» γαϊτανάκι, που επέλεξε η κυβέρνηση ως μέθοδο αποπροσανατολισμού. Τα αποτελέσματα ενδιαφέρουν και αυτά τα βλέπουμε: 5.600 για τον ανύπαντρο, 5.900 για τον παντρεμένο και διαμάχη αν οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από το '19, οπότε θα πρέπει να επιταχύνει την κήρυξη εκλογών ο πρωθυπουργός (αν φτάσει ως εκεί), για να μην έρθει η πρώτη λυπητερή επί θητείας του, ή αν θα πάνε το '20, οπότε ο μποναμάς θα πέσει στους επόμενους.

Χθες ο πρωθυπουργός έκανε δήλωση για τη διαπραγμάτευση στο Έθνος του κ. Μπόμπολα (για τα δημοσιεύματα του οποίου κάποτε ο Νίκος Παππάς έγραψε στο twitter ότι είναι «proxy war» - ας πούμε: πόλεμος δια αντιπροσώπου. Και αντιπρόσωπος των αντιπάλων, κατά τον υπουργό, ήταν ο κ. Μπόμπολας, για τον οποίο τώρα νομοθετούν σίγουρα κέρδη! Ο επιχειρηματίας τη δουλειά του κάνει και καλά κάνει. Τον… war που ήλπιζαν οι ακραιφνείς συριζαίοι, δεν βλέπουμε).

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 - και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».


Είναι άγνωστο αν είναι η συνήθης φραστική σκλήρυνση πριν την αποδοχή,  ή αν θα πάρει κάποια δέσμευση για το θεαθήναι, προκειμένου να κατασιγάσει τις τύψεις των βουλευτών που έχουν «ένα σφίξιμο καρδιάς και στομαχιού, όπως όλοι οι αριστεροί», όταν ψηφίζουν μνημονιακά μέτρα, όπως είπε και ο βουλευτής Φλώρινας κ. Σέλτσας.  




liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *