Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

FT: Ο Τσίπρας απέρριψε συμφωνία με τους Θεσμούς πριν έναν μήνα


Για απόρριψη συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους πιστωτές τον περασμένο μήνα από τον Αλέξη Τσίπρα λόγω πολιτικού κόστους κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times

Πριν ένα μήνα η Ελλάδα και οι Θεσμοί είχαν φτάσει σε μια τελική συμφωνία, όμως το τελικο deal δεν επετεύχθη τελευταία στιγμή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο "Η Ελλάδα αναζητά μια συμφωνία με μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, προκειμένου να ξεκλειδώσει η οικονομική βοήθεια".

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.

«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.

Κατά την εφημερίδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στις συνομιλίες της Τρίτης στις Βρυξέλλες να πιέσει για καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020, αντιστεκόμενος παράλληλα στην απαίτηση των πιστωτών για τις μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει σημειώσει ότι η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα εγκαίρως θα άφηνε την οικονομία της χώρας «σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν».

"Με τον χρόνο να πιέζει και την Αθήνα να πρέπει να αποπληρώσει πάνω από 6 δις. ευρώ τον ερχόμενο Ιούλιο, οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις λένε πως ειναι επιτακτική μια συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά, προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν κρίσεις το καλοκαίρι που μας έρχεται", σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αλλος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, εξάλλου, σχολιάζει στους FT ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους.

Σημειώνεται επίσης η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.


Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.      
thetoc.gr 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου