Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Ανοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις 2017


Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Χρειάστηκαν μόνο πέντε λεπτά για να υποβληθούν οι πρώτες 100! Ποιες είναι οι βασικές διαφοροποιήσεις έναντι της αντίστοιχης περσινής διαδικασίας.

Τις πρώτες εκατό φορολογικές δηλώσεις υποδέχθηκε μέσα σε πέντε λεπτά υποδέχθηκε το σύστημα Taxis, το οποίο άνοιξε σήμερα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Στο σύστημα έχουν ανέβει ήδη οι βεβαιώσεις αποδοχών (όσες έχουν αποσταλεί από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία) ενώ έως αύριο αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί στα δεδομένα των δηλώσεων και οι τόκοι καταθέσεων. Η συγκεκριμένη εργασία, απαιτεί αρκετό χρόνο δεδομένου ότι αφορά σε 25 εκατομμύρια αρχεία.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές στη φετινή δήλωση, όπως περιγράφηκαν στη συνέντευξη τύπου αφορούν στην υποχρέωση αναγραφής του IBAN τραπεζικού λογαριασμού τόσο για τον σύζυγο, όσο και για τη σύζυγο (ή για τα μέρη του Συμφώνου Συμβίωσης) για λόγους συμψηφισμών ενώ στην περίπτωση ζευγαριών όπου ο ένας εκ των δύο είναι κάτοικος εξωτερικού, η εκκαθάριση της δήλωσης θα γίνεται ξεχωριστά.

Στην περίπτωση όπου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, θα εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη του κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ώστε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διορθώσεις.

Όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη καθώς ο νόμος ορίζει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου. Στο παρελθόν, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου αλλά όπως διευκρίνισε σήμερα ο Γιώργος Πιτσιλής, το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε και η νέα ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρούν και σε δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τη διευκόλυνσή τους.

Τέλος διευκρινίστηκε ότι επίκειται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση πληρωμών δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να κρατά και τις χάρτινες.


Έλενα Λάσκαρη   -   euro2day.gr 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου