Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Τα 10+1 μέτρα του 2018:Κατάργηση επιδομάτων, νέοι φόροι & αυξήσεις εισφορών


Μπορεί επικοινωνιακά το βάρος να έπεσε στα μέτρα και στα αντίμετρα του 2019 και του 2020, ωστόσο και η επόμενη χρονιά είναι γεμάτη από μέτρα. Τόσο με τη λίστα των προαπαιτούμενων όσο και με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από την α’ αξιολόγηση, δημιουργείται ένα «πακέτο» πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το πακέτο μάλιστα της επόμενης χρονιάς εμπλουτίστηκε βίαια με την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων του 2018 έχει ως εξής:

1. H «βόμβα» του 2018 δεν είναι άλλη από την κρυφή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών που δηλώνουν κέρδη άνω των 7000 ευρώ τον χρόνο. Παρά την έκπτωση 15% στη νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, οι επιβαρύνσεις θα υπερβαίνουν τα 400 ευρώ τον χρόνο ακόμη και για τους επαγγελματίες με εισοδήματα της τάξεως των 10.000 ευρώ ενώ στα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν εκρηκτικές αυξήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ.

2. Η λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα μας θυμίζει ότι δεν έχει τελειώσει το μαχαίρι στο ΕΚΑΣ. Όπως αναφέρεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο, το πρόσθετο «τσεκούρι» στη σχετική δαπάνη θα φτάσει το 2018 στα 238 εκατ. ευρώ καθώς η συνολική εξοικονόμηση θα πρέπει να εκτοξευτεί στα 808 εκατ. ευρώ έναντι 570 εκατ. ευρώ το 2017. Δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη είναι στα 853 εκατ. ευρώ, πρακτικά η… εξαφάνιση του ΕΚΑΣ θα υλοποιηθεί από το νέο έτος. Οι μειώσεις θα φανούν από τον Δεκέμβριο του 2017 καθώς μέσα στον συγκεκριμένο μήνα θα φανεί ποιοι θα χάσουν οριστικά το επίδομα από τον Ιανουάριο του 2018.

3. Μέσα στο πρόσθετο πακέτο μέτρων του 2018, θα είναι η κατάργηση της έκπτωσης που γίνεται σήμερα (1,5%) σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την αιτιολογία ότι προκαταβάλουν ολόκληρο το φόρο που τους αναλογεί. Αυτή η κατάργηση θα αποτυπωθεί ως μείωση των καθαρών αποδοχών από τον Ιανουάριο του 2018 τόσο για τους μισθωτούς όσο και για τους συνταξιούχους. Οι μειώσεις των καθαρών αποδοχών θα είναι της τάξεως των 50 λεπτών τον μήνα έως και 3-5 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα.

4. Δεν θα αναγνωριστούν ως έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη που ορίζει ότι θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες μόνο για όσους κάνουν πληρωμές με κάρτα.

5. Για να εξοικονομήσει 52 εκατ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει μέσα στο 2017 να αποφασίσει ή ότι κόβει το επίδομα ανά λίτρο στα 10-12 λεπτά, ή να κατεβάσει τόσο χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια που στην πράξη να μην είναι δικαιούχοι μόνο όσοι εμφανίζουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

6. Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου. Το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στα 140 προαπαιτούμενα αλλά έρχεται από την α’ αξιολόγηση και θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτους.

7. Στους αγρότες, ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, από την 1/1/2018 θα αναπροσαρμοστεί στο 17% έναντι 14% που είναι για ολόκληρο το 2017.

8.Το μνημόνιο ορίζει ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές θα γίνει τελικώς τον Δεκέμβριο του 2017. Κανονικά, θα έπρεπε να γίνει από τον Ιούνιο του 2017 αλλά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ολοκληρώσει τη σχετική προετοιμασία. Η διαφαινόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα φέρει αύξηση στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς η απόδοσή του και το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί στα 2,7 δις. ευρώ. Επίσης, αναμένεται μείωση στα αφορολόγητα για γονικές παροχές, κληρονομιές και αγοραπωλησίες.

9.Το αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι η εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα λάβει τέλος στο τέλος του 2017. Άρα, αναμένεται επιβολή φόρου υπεραξίας από την 1/1/2018 θα επιβληθεί και φόρο υπεραξίας.

10.  Καταργείται το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν οι νέοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Το μέτρο σημαίνει απώλειες περίπου 75 ευρώ στους μέχρι τώρα δικαιούχους.

11.  Επιβάλλονται αλλαγές στα επιδόματα των ενστόλων τα οποία θα φέρουν μειώσεις αποδοχών ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 7 εκατ. ευρώ.







thetoc.gr

    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *