Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στο Facebook για παραβίαση δεδομένων των χρηστών


Πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών της Γαλλίας (CNIL), για παραβιάσεις του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή επέβαλε το πρόστιμο αυτό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη σε χώρες, όπως το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Γερμανία για τις πρακτικές του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook παρακολουθείται από τις αρχές προστασίας δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αντιμετωπίζει παρόμοιες με τη γαλλική έρευνες σε αρκετές χώρες, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών του.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το Facebook κατηγορείται ότι συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες για διαφημιστικούς σκοπούς «χωρίς νομικό υπόβαθρο». Παράλληλα, η γαλλική ρυθμιστική αρχή κατηγορεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για «άδικη» παρακολούθηση των χρηστών, τη στιγμή που περιηγούνται στο διαδίκτυο, χωρίς να τους προσφέρει επαρκείς προειδοποιήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, WhatsApp, τιμωρήθηκε από τις ιταλικές αρχές με πρόστιμο ύψους 3 εκατ. ευρώ για την ανταλλαγή δεδομένων με τη μητρική της εταιρεία.


Πάντως, δεδομένου ότι εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τριμηνιαία έσοδα ύψους 8 δισ. δολαρίων, το πρόστιμο των 150.000 θεωρείται μικρό ποσό.    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *