Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Υποβαθμίζουν τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή συντάξεων από το 2019.


Σαφές δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να κλείσει τον κύκλο των υποχρεώσεών της έναντι της συμφωνίας με τους εταίρους, είναι η αντίδραση της κυβερνητικής ηγεσίας στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή συντάξεων από το 2019. Από την κυβέρνηση έσπευσαν να «απαντήσουν» στην εν λόγω γνωμοδότηση επιστρατεύοντας για άλλη μία φορά τα περίφημα αντίμετρα, καθώς το πρόβλημα από την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά πρωτίστως τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία και θα πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά την εν λόγω γνωμοδότηση. Η κυβερνητική «γραμμή», λοιπόν, για άλλη μία φορά τούς «οπλίζει» με το επιχείρημα των «θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις». Παρά το γεγονός, βεβαίως, ότι, όπως έχουν παραδεχθεί κυβερνητικά στελέχη, τα λεγόμενα αντίμετρα δεν μπορούν στοχευμένα να προσανατολιστούν σε εκείνους που θα επηρεαστούν από τα μέτρα.

Από την κυβέρνηση έσπευσαν να επικαλεστούν τον γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, αναφορικά με τις παρατηρήσεις που συνοδεύουν τη γνωμοδότηση, επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο, όταν έρθει στη Βουλή, θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Αναφέρουν, επίσης, ότι από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και αυτών που αφορούν την περικοπή συντάξεων.

Βεβαίως, ήταν η κυβερνητική ηγεσία που είχε παλαιότερα εντοπίσει προβλήματα στην προνομοθέτηση μέτρων. Ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι «η επιμονή για μέτρα από το 2019 και μετά είναι αντιδημοκρατική και κανένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να τη δεχθεί», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χαρακτηρίσει την προνομοθέτηση «προβληματική για τη δημοκρατία».

Στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη χθες, επέμεινε στο αφήγημα της πορείας προς την έξοδο από την κρίση και περιέγραψε την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως «τον τελευταίο δύσκολο κάβο» που θα περάσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, που, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για ανάδειξη παρεμβάσεων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, παρουσίασε χθες από τη Θεσσαλονίκη το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δήλωσε ότι «σε πολύ λίγο καιρό οι πολίτες, ο καθένας από εμάς, θα μπορεί να δει πού οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος» και ότι «σήμερα, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική».

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, με επισκέψεις στα υπουργεία και εξαγγελίες μέτρων για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάταξης της εικόνας της κυβέρνησης, θα σταματήσουν για λίγες ημέρες, καθώς μεσολαβεί το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα για το φόρουμ αναβίωσης του Δρόμου του Μεταξιού, και θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν να διαμορφώσουν αυτές τις ημέρες μια σαφή εικόνα αναφορικά με τις προθέσεις των εταίρων όσον αφορά το χρέος. Ευελπιστούν σε κάτι αρκούντως θετικό για να ενισχύσει το ηθικό των κυβερνητικών βουλευτών, που θα ψηφίσουν μεν τα μέτρα, αλλά δεν δηλώνουν και ενθουσιασμένοι με την προοπτική αυτή.

Χωρίς αναδρομικότητα η ρύθμιση για ΣΕΚΑΠ

Αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία δέχθηκε σκληρή κριτική για ψήφιση «φωτογραφικής» τροπολογίας στη Βουλή, προκειμένου να διαγραφούν πρόστιμα για λαθρεμπόριο της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, υπερασπίσθηκε την τροπολογία, λέγοντας ότι δεν είναι «φωτογραφική», και εκ των υστέρων προκύπτει ότι στην εν λόγω τροπολογία δεν συμπεριελήφθη πρόβλεψη αναδρομικότητας και, ως εκ τούτου, δεν καλύπτει την περίπτωση της ΣΕΚΑΠ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας δήλωσε χθες ότι η τροπολογία ενσωματώθηκε στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να προβλέπει διαφορετική έναρξη ισχύος από τον συνολικό νόμο. Ως εκ τούτου, δεν καλύπτει αναδρομικά υποθέσεις παρελθόντων ετών. Συνεπώς, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η αναδρομικότητα, θα πρέπει να έρθει νέα τροπολογία στη Βουλή. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα κατέρριπτε την όποια επιχειρηματολογία ότι δεν ήταν «φωτογραφική» η τροπολογία. Η αποκάλυψη αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρ. Λοβέρδου ότι η τροπολογία ψηφίστηκε ενώ ο κ. Σαββίδης έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποφυγή των προστίμων, κάτι που αποτελεί παρέμβαση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, όπως είπε. Την υπόθεση Σαββίδη «έξυσε» χθες με δηλώσεις του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θ. Καράογλου, δηλώνοντας ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Χαρακτήρισε μεν λανθασμένες τις δηλώσεις του επιχειρηματία για τον κ. Μητσοτάκη, αναγνώρισε, όμως, ότι έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. «Ουδέν σχόλιον», ήταν η λακωνική απάντηση κύκλων της Πειραιώς.





kathimerini.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *