Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Περιορίζεται το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις


Πώς θα συνυπολογιστούν στο πλαφόν του 18% και οι περικοπές του 2016. Τι θα ισχύσει για τις υπόλοιπες συντάξεις. Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - επαγγελματιών για τις εισφορές από το 2018 και μετά. Τι προβλέπει το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου.


Περιορισμένες εκτιμάται πως θα είναι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων από το 2019 και μετά, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, θα προβλέπεται ότι στο πλαφόν του 18% θα συνυπολογιστούν και οι περικοπές που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι του 2016.

Οι τελικές ασφαλιστικές διατάξεις του σχεδίου νόμου με το οποίο θα κυρωθεί η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καθορίζει επίσης τόσο τον τρόπο που θα επιβληθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές», όσο και το πώς θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Μάλιστα, αν και στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, όπως αυτό αφέθηκε να διαρρεύσει από τη γερμανική Βουλή, δεν υπάρχει αναφορά για προστασία των συντάξεων από μειώσεις άνω του 18%, το πλαφόν προβλέπεται όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά, θα προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων. Στις περιπτώσεις που προκύπτουν θετικές προσωπικές διαφορές, ήτοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που αντιστοιχεί στον νέο τρόπο υπολογισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξουν περικοπές. Συνολικά, η μείωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 18% της κύριας σύνταξης.

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις που ακόμη υπάρχουν προσωπικές διαφορές -περίπου 200.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών-, η σχετική διάταξη θα αναφέρει ότι στο πλαφόν του 18% θα συμπεριλαμβάνονται και τυχόν μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2016. Έτσι, για παράδειγμα, σε μία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ, η προσωπική διαφορά είναι 50 ευρώ και από αυτήν κόπηκαν τον Ιούλιο του 2016 30 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2019 θα κοπούν άλλα 6, ώστε συνολικά να έχει κοπεί το 18% της συνολικής επικουρικής.

Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που θα προβλέπει το πάγωμα των συντάξεων από το 2019 έως το 2021.

Οι εισφορές
Οι ασφαλιστικές διατάξεις θα ολοκληρώνονται με την πρόβλεψη για αλλαγή, από το 2018, της βάσης υπολογισμού των εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μην αφαιρούνται οι εισφορές του προηγούμενου έτους από το εισόδημα στο οποίο θα υπολογίζονται οι νέες.

Μάλιστα, κι ενώ φορείς και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αντιδρούν, εκτιμώντας ότι το 2019, όταν δεν θα ισχύει η έκπτωση του 15% στη νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, η επιβάρυνση ανέρχεται έως και στο 61%, το υπουργείο Εργασίας έχει άλλη άποψη. Υποστηρίζει ότι το 2018 οι εισφορές του 80% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που θα βρίσκονταν ακόμα και αν δεν άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού, ενώ και από το 2019 και μετά, το 70% των ασφαλισμένων δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ.

Χθες, πάντως, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αποφάσισαν τον συντονισμό των κινητοποιήσεών τους κατά των νέων ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, καθώς επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές, με δημευτικά χαρακτηριστικά, οι χαμηλόμισθοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι που έχουν περιορισμένα εισοδήματα.




Ρούλα Σαλούρου  




euro2day.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *