Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Γιατί χτες ο Τσακαλώτος άδειασε τον Τσίπρα


Ο υπουργός των Οικονομικών δεν είναι και ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη θέση που κατέχει. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να αφυπνίσει την ελληνική οικονομία στο ελάχιστο, ενώ με τις καθυστερήσεις του τη βυθίζει διαρκώς σε ύφεση. Παρ όλα αυτά έχει ένα προσόν, σχεδόν μοναδικό στην κυβέρνηση: Σπανίως λέει ψέματα!

Μ αυτή του την ιδιότητα, που μαρτυρά πολιτική αφέλεια, αλλά που είναι τόσο απαραίτητη και τόσο σπάνια στην πολιτική ζωή του τόπου, εμφανίστηκε χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή και αποδόμησε όλη τη ρητορική του πρωθυπουργού, που συνέδεε τα μέτρα με το χρέος!

Ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμα και χτες, και οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί επαναλαμβάνουν εδώ και ένα μήνα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε αν οι δανειστές δεν προχωρήσουν σε κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στηρίζει την «απειλή» του στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «δικαιούται να μην εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα» επειδή οι δανειστές θα έχουν αθετήσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση θα έχει νομοθετήσει.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ οι δανειστές δεν είπαν ότι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει τα μέτρα, εκείνοι θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους. Είπαν για την ακρίβεια, ότι όταν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τότε αξιολογήσουν την εφαρμογή και θα δουν αν συντρέχει λόγος για ελάφρυνση του χρέους.

Ήδη μάλιστα, έχουν συμφωνήσει στα τρία στάδια επιμήκυνσης της αποπληρωμής και ελάφρυνσης των επιτοκίων, συμφωνία που έχει τύχει θριαμβευτικής υποδοχής από την κυβέρνηση πέρυσι!

Χτες στη Βουλή ο κ Τσακαλώτος πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα καμιά ρήτρα αίρεσης, ότι αν δεν πάρουμε το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα». Απλά, σταράτα και ξεκάθαρα.

Επειδή ο κ Τσακαλώτος, μπορεί να μην είναι και ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά τουλάχιστον αποφεύγει, όταν μπορεί, να εκτεθεί ανεπανόρθωτα επιβαρυνόμενος με αποφάσεις και πολιτικές που δεν έχει υπογράψει.

Ιδίως όταν οι αποφάσεις και οι πολιτικές αυτές συγκρούονται με την κοινή λογική. Επειδή, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνει πράξη τον εκβιασμό που εξαπολύει ο πρωθυπουργός προς την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ. Και ο, οποίος μοιάζει τόσο πολύ με εκείνον του 2015, όταν ο κ Τσίπρας και ο κ Βαρουφάκης απειλούσαν τους δανειστές με έξοδο της χώρας από το ευρώ, πράγμα που οι δανειστές επιθυμούσαν!!

Στη σημερινή συγκυρία, ο πρωθυπουργός κατέβασε προχτές μια άλλη συλλογιστική: «Αν δεν έχουμε συμφωνία με το χρέος, σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, άρα δεν υπάρχουν μέτρα»!

Για όποιον δεν κατάλαβε, ο αστυφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυφύλακας είναι μπουζούκι!

Σε πιο σοβαρά ελληνικά, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί λένε ότι τα καταστροφικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση δεν τα ζητάει η ΕΕ, αλλά το ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω διαφωνίας με τους Ευρωπαίους για το χρέος τότε δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστούν τα μέτρα. Ψέματα τρία!!

Πρώτο, τα μέτρα είναι κοινής αποδοχής, γι αυτό και οι Ευρωπαίοι δεν φέρνουν καμιά αντίρρηση. Αντιθέτως, βάζουν μπροστά το «κακό» ΔΝΤ να κάνει τη δουλειά που οι ίδιοι συμφωνούν, με πρώτο και καλύτερο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ακολουθούμενο από τους Ολλανδούς και Φινλανδούς ομολόγους του.

Δεύτερο, αν το ΔΝΤ φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, θα μείνει το πρόγραμμά του, το οποίο προτείνει και με το οποίο συμφωνούν οι δανειστές! Επειδή το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ως δανειστής κυρίως αλλά ως «τεχνικός σύμβουλος» των Ευρωπαίων! Αυτοί το θέλουν, αυτοί το επέβαλαν. Γι αυτό και το ποσοστό του στα δανεικά προς την Ελλάδα είναι μικρό.

Τρίτο, οι Ευρωπαίοι δανειστές είναι όλοι τα πιο ισχυρά μέλη του ΔΝΤ μετά τις ΗΠΑ! Για να καταλάβει και ο πιο αδαής πόσες διαφωνίες και διαφορές μπορεί να έχει η μία τσέπη με την άλλη του ίδιου παντελονιού!

Το κυριότερο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε και τη θέληση να άρει τα μέτρα. Αν τις είχε δεν θα ήταν στο ευρώ εδώ και 3 χρόνια! Είναι όμως. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Ο κ Τσακαλώτος, που τα ξέρει όλα αυτά, αφού έχει επωμιστεί μια δουλειά που δεν ήθελε κανείς άλλος να κάνει, αγνοώντας προφανώς περί τίνος πρόκειται αφού δεν την έχει ξανακάνει, είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα της δικής του υπουργίας, αλλά όχι και το τίμημα της πρωθυπουργικής αρλουμπολογίας, όταν αφορά σ αυτά που διαπραγματεύεται και συμφωνεί ο ίδιος.

Θυμίζω ότι ήταν εκείνος που είπε τον Δεκέμβριο ότι η αξιολόγηση καθυστερούσε επειδή δεν ήταν έτοιμα τα δύο τρίτα από τα προαπαιτούμενα, την ώρα που πρωθυπουργός και υπουργοί έδειχναν για υπαίτιο την τρόικα!

Φυσικά, το χτεσινό άδειασμα του πρωθυπουργού δεν θα πτοήσει κανέναν. Γιατί ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οι υπουργοί του ενδιαφέρονται να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γιατί, αν του πουν τι τον περιμένει εξ αιτίας τους, θα φύγουν με ελικόπτερο.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης




liberal.gr


     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *