Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιάννη Σιδέρη

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο των… «Χάρι Πότερ  των μνημονίων, που κατάφεραν να φέρουν δυο μνημόνια σε δυο χρόνια», κατά τον επιτυχημένο χιουμοριστικό χαρακτηρισμό του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη μεγάλη επιτυχία με την «ισορροπημένη συμφωνία», που αντιμετώπισε τις «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών», και φυσικά στα αντίμετρα που θα «απαλύνουν» τον πόνο όσων έχουν πληγεί από την κρίση.

Φυσικά ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν. Ο Νίκος Φίλης,  αντιρρησίας για το θεαθήναι και εκ του ασφαλούς αφού παραμένει πειθήνιος, ψηφίζων τα μέτρα, δήλωσε στην «ΕφΣυν» ότι δεν είναι σίγουρος πως αυτά αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. 

Ο κ Φίλης «εξηγεί» πάντως  ότι  θα ψηφίσει τα μέτρα, αφού «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία» . Το ίδιο θα κάνει προφανώς και ο Ευκλ.  Τσακαλώτος, παρόλο που, όπως του υπενθύμισαν χθες οι Ν. Δένδιας και Α. Λοβέρδος, είχε διαβεβαιώσει πως θα παραιτηθεί εάν υποχρεωθεί να φέρει επί πλέον μειώσεις του αφορολόγητου!

Εδώ εντοπίζεται και η πρωτοφανής  έλλειψη ηθικού ερείσματος στο πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στις χριστιανικού τύπου καλοπροαίρετες ιδιότητες  που ο αστικός μύθος έχει προσδώσει στους κάθε εποχής αριστερούς, κατ΄ αντανάκλαση των διωγμών που υπέστησαν οι προγενέστεροί τους (αν και είναι υπό συζήτηση ποια θα ήταν η συμπεριφορά των ηττημένων προς τους αντιπάλους τους, εφόσον ήταν αυτοί οι νικητές).

Ηρθαν στην εξουσία λουσμένοι από την ακτινοβολία του ηθικού πλεονεκτήματος που δημιούργησαν οι προπάτορές τους όπου γης. Ενός πλεονεκτήματος που πρέσβευε σε πανανθρώπινες αρχές και στο βωμό του οποίου  έθυαν με αυταπάρνηση τη ζωή τους (το αν παντού όπου εφαρμόστηκαν οι αρχές κατέληξαν  σε τραγωδίες, είναι άλλης φύσεως θέμα).

Κατάφεραν όμως σε δύο χρόνια και κάτι, να καταναλώσουν αυτή την ηρωική ιστορική πρόσοδο, να καταρρακώσουν τις αρχές έναντι των οποίων προέβαλαν την ηθική τους ανωτερότητα. Κατακρεούργησαν παράλληλα και κάποιες στοιχειώδεις διαχρονικές αξίες, που βρίσκονται πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, όπως ας πούμε την ειλικρίνεια και τη μεταμέλεια.

Ηττήθηκαν αλλά μιλούν ως νικητές, σώρευσαν  αποτυχίες και τις παρουσιάζουν ως νίκες, ακολούθησαν τον κυβερνητικό δρόμο των προηγούμενων, όταν συνειδητοποίησαν ότι και ο δικός τους δρόμος, την μόνη σήμανση που είχε, έγραφε ΤΙΝΑ (There Is No Alternative). Παρόλα αυτά εξακολουθούν με ψευδόλογα να προσποιούνται ότι οι δικοί τους δρόμοι είναι διαφορετικοί και νικηφόροι!.

Δεν διανοούνται - έστω - να ζητήσουν συγνώμη για το λάθος τους.  Εξακολουθούν να κομπορρημονούν παρόλο που στον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπει, μας πρόσθεσαν επί πλέον βάρος, περί τα 100 δις. Δεν διανοούνται να μην ψηφίσουν τα μέτρα για τα οποία θα ήταν συνέχεια στους δρόμους και τις πλατείες αν τα έφερναν οι προηγούμενοι.

Υπάρχει η αίσθηση  πως μέσα από μια θεολογική διάσταση της πολιτικής, εξακολουθούν μεταφυσικώς να πιστεύουν  αυτό που έγραψε ο Φίλης, περί της αναγκαιότητας παραμονής της Αριστεράς στην κυβέρνηση. Εναπόκειται στην υποκειμενική ευπιστία του καθενός να το αποδεχθεί.  Για κάποιους, λίγους, θα ισχύει. Ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης ας πούμε (τυχαία τα ονόματα), δεν χρειάζονται τους υπουργικούς μισθούς για την διαβίωσή τους.  Ωστόσο για τους περισσότερους αυτή η ερμηνεία αποτελεί μια πρόσφορη  προσωπίδα. Οι πραγματικοί λόγοι εμμονής στην ψήφιση όσων κατήγγειλαν, είναι η διατήρηση των θώκων εξουσίας και η απόλαυση των υψηλών αποδοχών  που τους παρέχουν τα αξιώματα υπουργού και βουλευτή.

Πάντως, πέραν των επί πλέον δις που μας φόρτωσαν, αυτή η διαμετρική αντίθεση μεταξύ αξιοπρεπών διακηρύξεων και των αναξιοπρεπών πράξεων, θα είναι η παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ιστορία της χώρας. 

 Χρονοδιάγραμμα    


ΥΓ:  Το χρονοδιάγραμμα της ηττημένης πορείας, είναι: Σήμερα συζήτηση στο Υπουργικό, μέχρι την Κυριακή συνεδρίασης την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το απαραίτητο «μασάζ». Την Δευτέρα μάλλον κατάθεση στη Βουλή. Θα εμπεριέχονται σε δυο νομοσχέδια , ένα για τα μέτρα και ένα για τα αντίμετρα, ώστε κατά την συζήτηση να γίνει το σχετικό επικοινωνιακό σώου, να καταγγελθεί δηλαδή η αντιπολίτευση για την απονιά και την απανθρωπιά που δείχνει, αφού δεν ψηφίζει μέτρα που θα απαλύνουν τον πόνο των φτωχών ανθρώπων, καθώς μόνο για τους πλούσιους και τους δανειστές νοιάζεται! Την Τετάρτη 17 Μαΐου  αναμένεται η ψηφοφορία ώστε να γίνουν νόμοι του κράτους και την Δευτέρα  22, στο Eurogroup θα επέλθει η «αναγκαία»  Συνολική Συμφωνία, που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο  αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση της σταθερότητας της χώρας.  




liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *