Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ευτυχώς τσάκισαν τη φοροδιαφυγή…


Του Γιάννη Παντελάκη

Τι απέγινε με τους πλούσιους μεγαλοκαταθέτες από τις λίστες Lagarde και Borjans για τους οποίους έγινε τόση φασαρία; Έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 555 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν εισπραχθεί μόλις 80! Πώς αντιμετωπίσθηκε το όργιο λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων τα προηγούμενα δυο χρόνια; Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 622 εκατ. ευρώ, αλλά στα δημόσια ταμεία μπήκαν μετά βίας 31 εκατ.! Δηλαδή, λιγότερα απ' όσα χαρίστηκαν στον Σαββίδη με μια επαίσχυντη τροπολογία (38 εκατ)!

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Σεπτεμβρίου 2014 ο Τσίπρας επισκεπτόταν τον ΣΔΟΕ, κατήγγειλε την ανέλεγκτη φοροδιαφυγή των ισχυρών και μας διαβεβαίωνε πως αποτελεί ένα τεράστιο κυβερνητικό σκάνδαλο που φτάνει τα 15 δισ. ευρώ. Δυόμιση χρόνια μετά, το τεράστιο σκάνδαλο συνεχίζεται, η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 16 δισ. ευρώ, οι έρευνες για τις περίφημες λίστες αποφέρουν ελάχιστα έσοδα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν μιλάει πια γι' αυτά.

Και το πρόβλημα δεν είναι απλά ότι δεν μιλάει, αλλά και πως τις λίγες φορές που το κάνει ο πρωθυπουργός, αποφεύγει κι εδώ να πει την αλήθεια. Δίνει στοιχεία που δεν ισχύουν. Δυο μήνες πριν, ο λαϊκισμός του Τσίπρα τον έκανε να πει στη Βουλή πως επί των ημερών του από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τους ελέγχους στις λίστες Lagarde και Borjans βεβαιώθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ και με αυτά προωθήθηκαν μέτρα κοινωνικής όπως η "13η σύνταξη". Τότε, κανένας δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία. Το έκανε λίγες ημέρες πριν η υφυπουργός του, Παπανάτσιου. Πληροφόρησε την Βουλή πως τα βεβαιωθέντα πρόστιμα από τις δυο λίστες φτάνουν στο μισό απ' ό,τι ο Τσίπρας είπε (555.685.564,24 ευρώ) και πως από αυτά έχουν εισπραχθεί 80 εκατ!

Στην ίδια ομιλία του στη Βουλή, ο Τσίπρας μας μίλησε και για ισχυρά πλήγματα που κατάφερε η κυβέρνηση του στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς μάλιστα για να κάνει τον λόγο του πιο ισχυρό. Ενώ το 2014 έγιναν 11 χιλιάδες έλεγχοι με απόδοση 19 εκατ. ευρώ, το 2016 έγιναν 24 χιλιάδες έλεγχοι με απόδοση 557 εκατ. ευρώ. Είναι έτσι; Η υφυπουργός του πάλι τον διαψεύδει. Την διετία 2015-2106 (και όχι μόνο το 2016 που είπε ο Τσίπρας) από τους ελέγχους όχι μόνο στα καύσιμα (που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός), αλλά και στα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 611 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 31 εκατ.!

Τα περίπου δυόμιση χρόνια στα οποία βρίσκονται στην εξουσία, δεν τους δίνουν πια κανένα άλλοθι. Ούτε για να αραδιάζουν στοιχεία εικονικής πραγματικότητας, ούτε για να δείχνουν τέτοια απροθυμία και ανικανότητα στην αντιμετώπιση ενός αναμφισβήτητα υπαρκτού και μεγάλου προβλήματος το οποίο έχει αποκτήσει μια διαχρονικότητα. Πρόσφατη έρευνα (Διανέοσις) έδειξε πως η φοροδιαφυγή κυμαίνεται μεταξύ 6-9 του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει πως το κράτος χάνει περίπου 16 δισ. το χρόνο. Και για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, να σημειώσουμε πως περίπου 12 δισ. τον χρόνο κοστίζει η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.


Η πρόθυμη στις επιθυμίες των δανειστών κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κόβει συντάξεις, ΕΚΑΣ και επιδόματα αναπηρίας, επιβάλει άγρια φορολογία και έχει γονατίσει όσους μπορεί, αλλά έχει αφήσει σχεδόν ανέγγιχτη την φοροδιαφυγή ενώ φροντίζει να χαρίζει και μερικά εκατομμύρια σε φιλικούς σ' αυτήν επιχειρηματίες και επίδοξους μιντιάρχες…    

liberal.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου