Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Φουλ για φουλάρι


γράφει ο Δημήτρης Νανούρης


Κράτα μικρό καλάθι όπου ακούς πολλά κεράσια, επαναλαμβάνει αιώνες τώρα ο λαός, αλλά σε ορισμένων τ’ αυτιά η σοφή ρήση μπορεί να διεισδύει εναργής και στεντόρειος, εξέρχεται όμως ως ψίθυρος, ανεπεξέργαστη και αχώνευτη μαζί με τα κουκούτσια. Ο πρωθυπουργός, επί παραδείγματι, τάζει κάθε τρεις και λίγο αφθονία φρούτων και καρπών, τα οποία συρρικνώνονται στη διαδρομή προς το τραπέζι, οπότε δεν μένει προς βρώσιν ούτε πράσινο φύλλο.

Ολοι γνωρίζουν πια ότι σε παρόμοιες μεγαλειώδεις εμπνεύσεις του ΘΑλέξη δεν χρειάζεται καν να βαστάς κάνιστρο, πας κι έρχεσαι με τα χέρια αδειανά, κάτι που βολεύει τρόπον τινά, καθώς, έχοντας ελεύθερες τις παλάμες, μπορείς να φασκελώνεις εν ανάγκη και με τα δέκα δάχτυλα πού και πού. Το μερτικό του στη συγκομιδή των εύγευστων εδώδιμων, πά’ να πει, τα οποία γυαλίζουν ήδη στα δενδρύλια της Μακεδονίας, χωράει στον κόμπο μιας γραβάτας.

Μάλιστα! Κόμπαζε παραμονές της ψήφισης στο Κοινοβούλιο του πολύ-ειδεχθούς-νομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας ότι τα νέα από την Εσπερία σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους είναι τόσο ενθαρρυντικά ώστε αδυνατεί και ο ίδιος να τα πιστέψει. Κατόπιν τούτου διαβεβαίωνε ότι θα αναγκαστεί να φορέσει λαιμοδέτη, όπως σε ανύποπτο χρόνο είχε υποσχεθεί. Εσπευσαν οι επιτελείς του Μαξίμου να «επικοινωνήσουν» το χαρμόσυνο γεγονός στα φίλια Μέσα και στους έξω άσπονδους παραλήπτες.

Παρεμπιπτόντως το «επικοινωνώ» συγκαταλέγεται στα αμετάβατα ρήματα, επιμένει η γραμματική, σ’ εκείνα των οποίων η ενέργεια δεν μεταβαίνει σε πρόσωπο, ζώο, πράγμα ή οπουδήποτε αλλού και σε αντίθεση με τα μεταβατικά δεν διαθέτουν αντικείμενο. Το αντίστοιχο εγγλέζικο «communicate» έχει τόσο μεταβατική όσο και αμετάβατη χρήση και διάφοροι αγγλομαθείς γκόλντεν μπόι των επιχειρηματικών κύκλων το «επικοινώνησαν» και στα ταλαίπωρα ελληνικά.

Οχλήθηκαν τα γηγενή «μεταφέρω», «εξηγώ», «δηλώνω», «κοινοποιώ», «διαδίδω», «γνωστοποιώ», «προπαγανδίζω», αλλά, όσο κι αν προσπάθησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, έμειναν τελικά στα αζήτητα. Τη χαριστική βολή τούς έδωσε η πρωτοδεύτερη φορά Αριστερά, που μετεβλήθη σε όψιμο υπέρμαχο της εν λόγω γλωσσικής παρέκκλισης. Αφότου ο αρχηγός αξίωσε «να “επικοινωνήσουν” το πρόγραμμά τους στους πολίτες» ο ιός «επικοινωνήθηκε» σε μέλη και οπαδούς ως επιδημία.


Σπάει και τους ενδυματολογικούς κώδικες της καθεστηκυίας τάξης ο Αλέξης, αρνούμενος να περάσει χαλινάρι στον λαιμό, ίδιον των φλούφληδων και των υποταγμένων. Αντιστέκεται σθεναρά στους λογής λογής Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέντσι και Σόιμπλε που πασχίζουν εις μάτην να του βάλουν καπίστρι και για να εκδικηθούν σφίγγουν το κολάρο του κοσμάκη δυόμισι συναπτά έτη τώρα. Πάρτε του μια λαιμαριά, ρε παιδιά, εκεί στην Κουμουνδούρου. Κατεπειγόντως. Μπας και ξελασκάρει ο κόμπος στη δική μας θηλιά. 




efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *