Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Εγκλωβισμένος ο Τσίπρας: Σβήνουν οι ελπίδες του για ρύθμιση του χρέους


Η γραβάτα του Τσίπρα θα μείνει στην ντουλάπα για πολύ καιρό…
Έρμαιο στα παιχνίδια των δανειστών έχει καταστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η… γραβάτα που ονειρεύεται να φορέσει φαίνεται πως θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα στην ντουλάπα του κ. Τσίπρα μιας και οι δανειστές δίνουν παράταση στην… παράταση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Τις τελευταίες ημέρες παίζεται μια σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις εξαγγελίες στο τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου για λύση στο θέμα του χρέους μέσα στον επόμενο μήνα, οι προσδοκίες της Αθήνας εξανεμίζονται και πέφτουν στο τραπέζι νέες ημερομηνίες που παρατείνουν το αδιέξοδο.

Η πιθανότητα να μην βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου όταν συνεδριάζουν εκ νέου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και –σε αυτή τη περίπτωση– να παραπεμφθεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο «κορυφής», δηλαδή στην σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου εκφράζεται πλέον επισήμως. Ανοίγει έτσι το «παράθυρο» μίας νέας παράτασης του «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί για τη νέα στάση των δανειστών και για το λόγο αυτό στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εσθονό πρωθυπουργό έσπευσε να χαμηλώσει άρον άρον τους τόνους.

Ενώ πριν μερικές μέρες διεμήνυε ότι όλα θα τελειώσουν στα μέσα Ιουνίου, τώρα δηλώνει «λύση να είναι και ας έρθει όποτε να ‘ναι», προσθέτοντας βέβαια πως «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» όπου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.

Οι σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ – Γερμανίας παραμένουν ψυχρές και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις προς το παρόν μόνο ορατές δεν είναι. Έτσι, καταστρώνονται τα «εναλλακτικά» σενάρια παραπομπής του θέματος σε πολιτικό επίπεδο
Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένοι. Γνωρίζουν πως το θρίλερ του χρέους θα παραταθεί και τα μελλούμενα θα είναι δραματικά για τους ίδιους αν οι δανειστές δεν δώσουν λύση μέσα στον επόμενο μήνα.
Ευχολόγια και από το υπουργείο Οικονομικών

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE (ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης)», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη.

Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).



newsbomb.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *