Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ερχονται αλλαγές ουσίας και… ψυχολογίας στα capital controls


Τι σχεδιάζεται για το όριο ανάληψης μετρητών, το άνοιγμα νέων λογαριασμών αλλά και με τα χρήματα που θα φέρουν οι καταθέτες από ξένη τράπεζα. Η προσέγγιση βήμα βήμα και οι μεγάλες προτεραιότητες.

Με αργά και σταθερά βήματα, τα οποία θα ευθυγραμμίζονται με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, θα υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των capital controls, τον οποίο αναμένεται να ανακοινώσουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες , σε πρώτο χρόνο οι αλλαγές θα κινούνται βάσει της στρατηγικής επιδίωξης προσέλκυσης καταθέσεων από τα στρώματα και από το εξωτερικό. Το ζήτημα της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls αποτελεί ένα από τα θέματα (εξωδικαστικός, πρόσληψη του συμβούλου που θα στηρίξει τις τράπεζες στη διαδικασία του εξωδικαστικού κ.ά.) της ατζέντας της αυριανής συνεδρίασης του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σιγά σιγά το όριο ανάληψης
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ορίου ανάληψης, οι τράπεζες προτείνουν το όριο να αυξηθεί στα 500 ευρώ την εβδομάδα, από 420 ευρώ σήμερα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, κυρίως, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρούν πως είναι νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον όταν από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο υπήρξε σημαντική -για τα δεδομένα της αγοράς- εκροή καταθέσεων.

«Πρέπει πρώτα να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, να εδραιωθεί η τάση και μετά να ανοίξει το όριο», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει το μηνιαίο όριο να ανοίξει έως και τις 2.000 ευρώ. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι σε πρώτη φάση αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ανάληψης του ποσού των 1.680 ευρώ (σ.σ. 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο) αθροιστικά ανά πάσα στιγμή από την αρχή έως το τέλος του μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη.

Οι κρίσιμες αλλαγές
Εξαιρετικής σημασίας κίνηση αποτελεί για τις τράπεζες η άρση των περιορισμών στο άνοιγμα λογαριασμών. Προτείνουν, λοιπόν, να επιτραπεί το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών (όψεως και ταμιευτηρίου) και να μπορεί να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό είτε τον νέο, είτε τον υφιστάμενο.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο χαλάρωσης καθώς θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όταν δεν μπορείς να ανοίξεις έναν λογαριασμό στην τράπεζα, τότε έχει αποκοπεί κάθε σχέση πελάτη-τράπεζας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι ουσιαστικό αλλά και ψυχολογικό ζήτημα».

Σημαντική θεωρούν οι τράπεζες την πρόταση της Ένωσης βάσει της οποίας αν κάποιος επιστρέψει χρήματα από ξένη τράπεζα σε ελληνική, τότε να του επιτρέπεται ανάληψη μετρητών έως το 60% (από 30% που είναι σήμερα). «Ο διπλασιασμός του ορίου ανάληψης θα λειτουργήσει ελκυστικά για ένα ποσοστό των Ελλήνων που έχει τα χρήματά τους σε ξένη τράπεζα και τα έδιωξε λόγω φόβου και όχι από φοροδιαφυγή», αναφέρει πηγή.





Αναστασία Παπαϊωάννου - euro2day.gr



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *