Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Αγεφύρωτο το χάσμα για Ελλάδα – Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει προετοιμάζουν τον ESM – Το QE όχι πριν τις 22/11 ή 7/12/2017


Ο Schaeuble ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να δεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη πάνω από 1%.
Το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ παραμένει αγεφύρωτο.

Ο Schaeuble ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας τονίζει ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να δεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη πάνω από 1%.
Το χάσμα λοιπόν ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αγεφύρωτο.

Ο Draghi της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θέλει συνολική συμφωνία και πλήρως αποσαφηνισμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος για να δοθεί η ποσοτική χαλάρωση.

Και όλα αυτά 15 ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017 όπου η Ελλάδα αναμένει μια συμφωνία για να λάβει μια μεγάλη απογοήτευση.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο – Είναι οριστικό

Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα κεφάλαια αυτό πλέον είναι οριστικό.
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ξαναδανείσει την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει από το παρελθόν 12,7 δισεκ. για τα οποία ο ESM θα τα αποπληρώσει εντός του 2018.
Στην Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα.
Το ΔΝΤ θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα έλαβε μέτρα σκληρότατα μέτρα λιτότητας – τα χειρότερα όπως εκτιμάει η πλειοψηφία της κοινωνίας στις δημοσκοπήσεις – έναντι ενός ΔΝΤ με την προοπτική ότι θα δανείσει εκ νέου την Ελλάδα και ότι θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί στο ορατό μέλλον.
Ούτε συμμετοχή του ΔΝΤ, ούτε διευθέτηση χρέους και ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα θα ανακαλέσει τα μέτρα λιτότητας που έλαβε…

Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί στο QE πριν τις 22 Νοεμβρίου ή 7 Δεκεμβρίου του 2017…

Η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι του 2017 είναι αδύνατο.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, το σενάριο αυτό έχει οριστικά εγκαταλειφτεί.
Η ημερομηνία 20 Ιουλίου έχει οριστικά αποκλειστεί.
Όμως εάν στις 6 Νοεμβρίου του 2017 το Eurogroup κλείσει πακέτο όλα τα εκκρεμή – μείζονος σημασίας  - ελληνικά ζητήματα  θα μπορούσε η ΕΚΤ στις 22 Νοεμβρίου ή στις 7 Δεκεμβρίου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το QE προφανώς θα βαίνει μειούμενο και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην λήξει Δεκέμβριο του 2017 αλλά να παραταθεί άλλους 6 μήνες έως τον Ιούνιο του 2018.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει χρόνο για να αξιοποιήσει ακόμη και ένα επιθετικά φθίνον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2017 θα πιέσει πολύ την ΕΚΤ να διακόψει το πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ εξετάζει το rollover των ελληνικών ομολόγων με Γερμανικά που λήγουν το 2018

Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, να ενταχθούν σε QE τα ελληνικά ομόλογα.
Το βασικό σενάριο πάντως είναι να προταθεί η λύση του rollover.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό το 2018 θα αρχίσουν να λήγουν 3ετή ομόλογα ή άλλες εκδόσεις Γερμανικών ή Γαλλικών ή άλλων χωρών ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το 2018 σε ξεκάθαρα όμως φθίνουσα πορεία.
Ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα υπάρχει.
Όταν π.χ. λήγει ένα ομόλογο Γερμανικό το οποίο κατέχει η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε μέσω του QE μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης σχεδιάζεται το εξής.
Το γερμανικό π.χ. ομόλογο που λήγει στην ΕΚΤ να αντικαθίσταται ως rollover από ένα αντίστοιχο ελληνικό και έτσι η ΕΚΤ και η ΕΕ να στηρίξει το 2018 την Ελλάδα να ωραιοποιήσει τις αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων.
Θα μπορούσαν 3-4 δισεκ. ελληνικά ομόλογα να αγοραστούν με αυτό τον τρόπο από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ κατέχει 18 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και το ποσό αυτό βαίνει μειούμενο π.χ. τον Ιούλιο θα μειωθεί στα 16 δισεκ. κ.ο.κ.
Η λύση αυτή ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος και θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός τύπου μνημονίου που θα ισχύσει μεταξύ 2018 και 2022.
Για να δοθεί ένα υποτυπώδες QE με την μορφή rollover τα ελληνικά ομόλογα θα αντικαθιστούν άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα που λήγουν το 2018 και έτσι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, στα ελληνικά ομόλογα και συνολικά στην αγορά.
Η πρόταση αυτή εξετάζεται πολύ σοβαρά μεν αλλά για να υλοποιηθεί προϋποθέτει κεντρική συμφωνία για το χρέος.

Υπάρχει σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης ή 4ο μνημόνιο από το 2018

Είναι οριστικό ότι το 2018 θα προταθεί σχέδιο είτε για επέκταση του τρίτου μνημονίου, είτε για νέο 4ο μνημόνιο ή για την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα στηρίξει την Ελλάδα μετά 2018 και 2022.
Ο Μηχανισμός αυτός ή νέο μνημόνιο θα απαιτήσει νέα μέτρα, θα υπάρξει νέο κύμα λιτότητας από το 2018 πέραν των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί τώρα.
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα αρχικά θα είναι 3,5% για 5 χρόνια και εν συνεχεία θα αρχίσει να φθίνουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανά δύο έτη με στόχο να φθάσουν στο 2% με 2,5%.  bankingnews.gr      

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου