Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Προς ολονυχτία στο Eurogroup- Παραμένει το χάσμα Σόιμπλε -ΔΝΤ

Τετραμερής Σόιμπλε, Τόμσεν, Ντάισελμπλουμ με τον νέο γάλλο ΥΠΟΙΚ στη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup. Μακρά η νύχτα.  


Μια ακόμη ολονυχτία προοιωνίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.

Λίγο πριν τις 21.00 ώρα Ελλάδος διακόπηκε η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών προκειμένου να υπάρξουν «τεχνικές διαβουλεύσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον γερμανό υ[πουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε και τον γάλλο υπουργό Μπρινό λε Μερ. 

Μια μακρά νύχτα και μια μακρά διαπραγμάτευση

Για το «μάκρος της διαδικασίας φρόντισαν να προιδεάσουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλώντας για μια μακρά νύχτα ενώ την «ουσία» όσων θα συζητηθούν για την Ελλάδα είχε συμπυκνώσει όπως το συνηθίζει πρωτίστως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και δευτερεύοντως ο Γ. Ντάισελμπλουμ. 

« Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Οπως έχω πει η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε : Ελάφρυνση χρέους πριν το 2018 θέλει νέα εντολή από την γερμανική βουλή

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις δηλώσεις του πριν βρεθεί στο τραπέζι με τους άλλους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε τα ζητήματα: 

Είπε ότι  δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος πριν το τέλος του προγράμματος. Αυτό που μπορεί να συμβεί  τώρα είναι να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι όροι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σόιμπλε:Αυτό που μπορεί να συμβεί  τώρα είναι να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι όροι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους


Κι αυτό γιατί όπως είπε  «Μια ελάφρυνση χρέους πριν το τέλος του προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την Bundestag». Με αυτό τον τρόπο ο γερμανός υπουργός απέκρουσε και τις πιέσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.

«Η Bundestag ψήφισε για το ελληνικό πρόγραμμα το 2015 και δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα τώρα...Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες για ζητήματα που δεν επιτρέπεται υπό το γερμανικό δίκαιο» ανέφερε αυστηρά .

Αστερίσκους έβαλε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ και σε ότι αφορά στην εκταμίευση της δόσης . Οπως είπε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και αυτό να καταστεί δυνατό την επόμενη εβδομάδα.

Το μόνο κρίσιμο θέμα για τον ίδιο είναι η «είσοδος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λεμέρ: Μπορούμε να φτάσουμε σε λύσεις αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία  

Δουλειά των υπουργών οικονομίας και οικονομικών να βρουν συγκλίσεις στις διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν.

Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις με πιο θετικό τρόπο γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει προσπάθειες και οι αποφάσεις ήταν δύσκολες κυρίως γι’ αυτόν

Aυτό δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ, νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία, σημείωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί λύση, δεδομένου ότι ο Σόιμπλε διαμηνύει πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο, είπε: «Μπορούμε να βρούμε λύσεις για το θέμα της Ελλάδας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και φαντασία».
   
Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Με αυστηρούς όρους η όποια ελάφρυνση

H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί περισσότερο ένα πολιτικό πρόβλημα, γιατί από οικονομική σκοπιά η Ελλάδα δεν το έχει ανάγκη τώρα, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ. «Ακόμα πιστεύω ότι είναι πολιτικό ζήτημα παρά πρακτικό. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται αυτό τώρα» έγραψε στο twitter για το ελληνικό χρέος ο κ. Κάζιμιρ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.  «Η εφαρμογή αυτών των μέτρων για το χρέος πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση και μετά τη λήξη του προγράμματος» πρόσθεσε. Ο κ. Κάζιμιρ υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σε θέση να εγκρίνουν την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα, μόλις έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα.



Επιφυλακτικός ο βέλγος ΥΠΟΙΚ

Επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Johan Van Overtveldt, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας πως "ήδη η χώρα δανείζεται με πολύ καλούς όρους». 

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι μπορεί

Να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους κάλεσε τους δανειστές της Ελλάδας ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει ό,τι μπορεί» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα έχει αναλάβει ήδη τις ευθύνες της.

«Πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να καταλήξουμε σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι και «επιθυμητή και εφικτή». «Σήμερα πρέπει να φθάσουμε ή τουλάχιστον να προσεγγίσουμε, αυτή τη συμφωνία» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο. «Υπάρχει μία κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα» κατέληξε.



Ενεκρίθη η έκθεση για τα προαπαιτούμενα  

Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ το Euro Working Group επικύρωσε την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση.

Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.



Bloomberg: Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι δανειστές

Τρία σενάρια ζυγίζουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σενάρια περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές, την οποία έχει δει το πρακτορείο. Γίνεται λόγος για διαφορετικά σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξαιρούνται οι πληρωμές τόκων) που θα μπορέσει να επιτύχει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα.

Στο πρώτο σενάριο, η χώρα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο. Στο δεύτερο -απαισιόδοξο- σενάριο, το χρέος θα φτάσει στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μια μέση λύση, που μένει ωστόσο να καθοριστεί.

Όπως γίνεται σαφές, αν υιοθετηθεί το πρώτο σενάριο, υπάρχει μικρή ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, ενώ στο δεύτερο, θα απαιτηθεί γενναία αναδιάρθρωση. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ΔΝΤ που αρνείται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, αν δεν γίνουν επιπλέον βήματα στο θέμα του χρέους. Κάποια κράτη ωστόσο που αρνούνται τις παραχωρήσεις, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ότι δεν θα εκταμιεύσουν δόση, αν δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.






thetoc.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *