Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Kαι οι συμβολισμοί εκδικούνται...


Του Γιάννη Παντελάκη

Ανήμερα της εργατικής πρωτομαγιάς και με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυριαρχία των αγορών και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σε παράλληλο χρόνο, υπουργοί του εναλλάσσονται στις σουίτες του Χίλτον επιχειρώντας σε συνεργασία με τους δανειστές να βάλουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου μέτρων τα οποία θα ζήλευαν όλες οι οικονομικά φιλελεύθερες κυβερνήσεις. Ο πολιτικός σουρεαλισμός σε νέα διάσταση.

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως πολιτικό τρόλ. Καταγγέλλει την πολιτική που εφαρμόζει ως κυβέρνηση, καλεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν απέναντι σ αυτή την δική του πολιτική, ζητάει συμμετοχή στις απεργίες και χρησιμοποιεί την ίδια καταγγελτική γλώσσα μ εκείνη που μίλαγε πριν το 2015. Στην αρχή το φαινόμενο είχε ενός είδους γραφικότητα, κάποια κυβερνητικά φερέφωνα μάλιστα του έδιναν και πολιτικά νομιμοποιητική βάση. Ακόμα και το τρολάρισμα όμως, έχει κάποια όρια.

Υπάρχουν μια σειρά από σημειολογικά φαινόμενα, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο στον ορισμό της πολιτικής απάτης. Την έχει εκσυγχρονίσει συγκριτικά με το παρελθόν, της έχει δώσει νέες διαστάσεις και έχει καταφέρει να εμφανίζει τις πιο ωμές και κυνικές εκφράσεις της σαν κάτι φυσιολογικό και αυτονόητο. Πορεύεται με συμβολισμούς που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο αλλά πιστεύει-μάταια- ότι ενδέχεται να λειτουργήσουν λυτρωτικά για την κυβέρνηση.

Κάπου, κάποιοι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ διάβασαν πως πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Δεν υπολόγισαν ωστόσο πως τα σύμβολα μερικές φορές εκδικούνται με σκληρό τρόπο. Την ημέρα που ο ίδιος ο Τσίπρας νοιώθει την ανάγκη να μιλήσει για την εργατική πρωτομαγιά, οι υπουργοί του συναινούν σε σφαγή των ελάχιστων δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, ενώ δημοσιοποιείται μια έρευνα που δείχνει πως περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βιώνουν την ακραία φτώχεια!

Τα νέα αυτά στοιχεία αναδεικνύουν αυτό που όλοι βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας. Άνθρωποι με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα, φτώχεια που απλώνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, με μεγαλύτερα θύματα νέους ανθρώπους ηλικίας 18 έως 29 χρόνων (Διανέοσις). Περίπου των ¼ αυτών των ηλικιών βιώνουν την ακραία φτώχεια, σ' αυτούς απευθύνθηκε ο Τσίπρας χθες, φαντάζομαι πώς θα εισέπραξαν τις δηλώσεις του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απόλυτα φτωχών προέρχεται από τους 1.131.00 άνεργους, από τους οποίους μόνο οι 127.000 παίρνουν ένα τακτικό επίδομα.

Η διαχείριση των συμβόλων, είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που η τρόικα ονομάστηκε θεσμοί και τα μνημόνια συμφωνία. Ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα σημειολογικού χαρακτήρα είναι πως οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν πραγματοποιούνται στα υπουργεία -οπως παλιά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις- αλλά σε ακριβές αίθουσες του πολυτελούς ξενοδοχείου. Ήταν μια από τις πρώτες συμβολικές κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης η οποία προσπάθησε έτσι να δείξει ότι δεν παρελαύνουν με ταπεινωτικό τρόπο οι τροϊκανοί από τα υπουργεία όπως συνέβαινε με τους προκατόχους τους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πιο επώδυνο, η κυβέρνηση υπογράφει μνημόνια και σκληρά μέτρα με μεγάλη άνεση, αλλά οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι πιστεύουν πως αυτές οι χωροταξικές αλλαγές τους κάνουν διαφορετικούς!




liberal.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *