Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Nέα τρικλοποδιά από το Δασαρχείο Πειραιά για το Ελληνικό


Του Γιώργου Φιντικάκη

Νέο χτύπημα μετά το θέμα των διατηρητέων δέχεται η επένδυση του Ελληνικού αυτή την φορά όχι από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από το Δασαρχείο Πειραιά. Χαρακτηρίζει ως δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου επί συνόλου 6.200 στρεμμάτων, με την διαφορά ότι ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και τμήμα της έκτασης του παραλιακού μετώπου, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το ξενοδοχείο- καζίνο, ένα από τα βασικά τοπόσημα στο μάστερ πλαν της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο.

Στην απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, και υπογράφει ο Δασάρχης Πειραιά Πέτρος Σακκάς, αναφέρεται ότι τμήμα περίπου 37 στρεμμάτων του Ελληνικού αποτελεί δασική έκταση, εκ των οποίων γύρω στα 15 στρέμματα αφορούν στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά. Κοντά εκεί μάλιστα βρίσκεται και ένα από τα ακίνητα για τα οποία πίεζε η "Επιτροπή Αγώνα κατά του Ελληνικού" την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να χαρακτηρίσει ως διατηρητέο. Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Πιρς, προκαλώντας προ εβδομάδας την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Είναι δεδομένο ότι κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά θα ακολουθήσουν προσφυγές, όπως αναφέρεουν στο liberal άνθρωποι με γνώση των διαδικασιών. Όχι όμως μόνο από εκείνους που θίγονται από αυτήν, αλλά πιθανότατα και από την ίδια την "Επιτροπή Αγώνα" που θα ήθελε η χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση να είναι αρκετά μεγαλύτερη από 37 στρέμματα, προκειμένου να μπλοκάρει εντελώς η επένδυση.

Πηγές, πάντως, πλησίον του ΤΑΙΠΕΔ επικαλούνται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δεν θεωρεί ότι η έκταση είναι δασική, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλα τα νομικά βήματα για την προστασία της επένδυσης.

Θυμίζουμε ότι εκτός από τις εξελίξεις στα δασικά, μια άλλη δημόσια υπηρεσία, η αρχαιολογική του υπουργείου Πολιτισμού, ψάχνει στο Ελληνικό για αρχαία. Τον περασμένο Αύγουστο, επί θητείας Αριστείδη Μπαλτά ως υπ.Πολιτισμού, η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς ενημέρωσε τα εμπλεκόμενα μέρη ότι προτίθεται να κινήσει την διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης. Στην επιστολή επισυνάπτονταν και τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με πίνακα των οδών της υπό χαρακτηρισμού περιοχής, απ' όπου προέκυπτε ότι η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει στην πράξη το σύνολο και των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου (το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην Αφάντου Ρόδου).


Εννέα μήνες μετά, και το θέμα δεν έχει καν εισαχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, λειτουργώντας στην ουσία ως δαμόκλειος σπάθη για την τύχη της επένδυσης. Το κάδρο συμπληρώνει η προ ημερών παρολίγον τρικλοποδιά με τα νεότερα μνημεία, που κατόπιν πιέσεων της Επιτροπής Αγώνα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, προτάθηκαν να κηρυχθούν διατηρητέα τέσσερα κτίσματα, αγνοώντας απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Οκτώβριος 2017) ότι μόνο ένα έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.  




liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *