Σάββατο 13 Μαΐου 2017

O Πρόεδρος και το λείψανο


Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υποδεχθεί την Κυριακή το λείψανο της Αγίας Ελένης. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα υποδεχθεί το χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής. Αυτό πάει πολύ πιο πέρα από τα συμβατικά καθήκοντα λειτουργών ενός κοσμικού κράτους με μία κρατούσα θρησκεία

 Του Κώστα  Γιαννακίδη

Το Σάββατο η Μαρία η Μαγδαληνή θα βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εντάξει, όχι ακριβώς η ίδια, αλλά το χέρι της –δεν διευκρινίζεται αν είναι το δεξί ή το αριστερό. Λογικά θα είναι το αριστερό γιατί, αν μη τι άλλο, αριστερή κυβέρνηση έχουμε και αριστερός υπουργός θα είναι εκεί επί της υποδοχής. Ο Παναναγιώτης ο Κουρουμπλής θα υποδεχθεί τη Μαρία τη Μαγδαληνή.

Όμως η Μαγδαληνή, δηλαδή το χέρι της, θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στο περιθώριο του προσκυνηματικού ενδιαφέροντος. Διότι την Κυριακή φτάνει, επιτέλους, στην πατρίδα μας η Αγία Ελένη. Και πάλι, δεν είναι ακριβώς η ίδια, αλλά, εντάξει, υπερτερεί έναντι της Μαγδαληνής. Όχι μόνο ως προς την αίγλη, αν και δεν ξέρω κατά πόσο ο όρος αυτός συνάδει με την αγιοσύνη. Η Ελένη σίγουρα υπερτερεί ως προς τον αριθμό των οστών –για τα υπόλοιπα δεν είμαι άξιος να αποφανθώ. Η αγία έρχεται σε δύο λειψανοθήκες.  Για την ακρίβεια το ινιακό οστούν, το βρεγματικό οστούν, οι οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, καθώς και άλλα θραύσματα της κεφαλής. Ολα αυτά είναι τοποθετημένα σε μία λειψανοθήκη που έχει σχήμα ανθρωπόμορφης αργυρής κεφαλής με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός. Η υπόλοιπη Αγία, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου σώματος, βρίσκεται σε δεύτερη λειψανοθήκη. Η Αγία θα φοράει δύο φορέματα. Ένα βενετσιάνικο και ένα ελληνικό. Και θα βρίσκεται –που αλλού;- στην Αγία Βαρβάρα. Την Αγία Ελένη θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Λογικά δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσουν, αλλά με αυτά δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Αλλωστε συχνά πιστεύεις ότι το πολιτικό μας προσωπικό προέρχεται από τη σφαίρα του μεταφυσικού.

Η άφιξη της Αγίας Ελένης είναι, σίγουρα, το προσκυνηματικό γεγονός της δεκαετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίοι ιεράρχες και οι μεγαλύτερες χορωδίες θα συναντηθούν στην Αγία Βαρβάρα. Η Αγία έχει τρεις χορηγούς, τηλεοπτικό pull, δορυφορικές μεταδόσεις και δέχεται γκρουπ μόνο με ραντεβού. Όλα αυτά δεν είναι διόλου άσχημα. Αλλωστε αποτελεί δικαίωμα των πιστών να υποδεχθούν την Αγία όπως της αρμόζει.

Όμως εκεί που σταυροκοπιέσαι, ο αμαρτωλός, ο αφορισμένος, είναι με την εμβληματική συμμετοχή των εκπροσώπων του κοσμικού κράτους. Αφήστε τον Κουρουμπλή. Ούτως ή άλλως του πάει και πολιτικά και αισθητικά η υποδοχή λειψάνων στη Β’ Αθηνών. Ακόμα και αν δεν είχε την υπουργική ιδιότητα θα ήταν εκεί, να σφίξει χέρια που υποδέχονται το χέρι της Μαγδαληνής.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι δυνατόν ο αρχηγός ενός κοσμικού δυτικού κράτους να υποδέχεται λείψανα; Πού αλλού συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ναι, η Ορθοδοξία είναι η κρατούσα θρησκεία όπως περιγράφεται και στο Σύνταγμα. Αυτό, όμως, δεν υποχρεώνει τον ανώτατο άρχοντα να συμμετέχει σε θρησκευτικές τελετές. Το κράτος δεν έχει θρησκεία, ούτε μεταφυσικές ανησυχίες. Και μας αντιπροσωπεύει όλους. Αθεους και ένθεους. Χριστιανούς και μουσουλμάνους και εβραίους. Θα πείτε ότι ο Πρόεδρος, ως είθισται, συμμετέχει σε μία σειρά από θρησκευτικές τελετές και εορτές στη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνοι, όμως είναι άλλο να παρακολουθεί μία δοξολογία (έστω και γονυπετής) και άλλο να υποδέχεται λείψανα. Πάει πολύ πιο πέρα από εκεί που ορίζει ο ρόλος του και, δυστυχώς, πάει πολύ πιο πίσω. Τι μένει για τη συνέχεια; Να κηρύξει την έναρξη μεγάλου θρησκευτικού πανηγυριού. Να κατέβει από τη σκηνή και ν ανέβει η Φιλιώ η Πυργάκη. 







protagon.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *